vrijdag 7 september 2007

Het gevaar van Yellowstone NP

Yellowstone in de Verenigde Staten is een prachtig natuurpark, waar ik ooit nog een keer naar toe zou willen, maar voorlopig niet. Yellowstone is namelijk een van de grootste actieve vulkanische systemen op aarde en kan ieder moment uitbarsten.

Volgens Steve Sparks, een professor in geologie aan de Universiteit van Bristol, kan de krater (200 vierkante mijl) worden vergeleken met een ballon, vol met gas die al door een speldenprik kan ontploffen. Dit gebeurt gemiddeld iedere 600.000 jaar, de laatste keer dat dit gebeurde was 640.000 jaar geleden. Seismografische apparatuur en warmte detectoren die in het gehele park staan, laten zien dat de vulkaan ieder moment kan ontploffen, maar het kan ook nog 100.000 jaar duren voordat de vulkaan ontploft. Als dit gebeurt, dan veranderen de staten Wyoming en Montana in een zwarte massa van stromend vulkanisch afval en zal het grootste deel van Noord-Amerika vergiftigd worden door radioactief afval. Deze super-vulkaan ligt namelijk bovenop een enorme berg van uranium. De moessons in Azie zullen stoppen, waardoor veel mensen honger zullen lijden en het noordelijk halfrond komt terecht in een vulkanische winter, die enkele jaren kan duren. De temperatuur kan globaal 12 graden dalen, doordat vulkanische stof in de atmosfeer het zonlicht enorm belemmert.

Dit doet me gelijk denken aan de voorspellingen van de Hopi indianen: De Verenigde Staten worden verwoest, land en mensen, door atoombommen en radioactiviteit. Alleen de Hopi's en hun thuisland zullen behouden blijven als een oasis waarheen vluchtelingen zullen vluchten.

En ook aan die van de Maya's: De geboorte van de Vijfde Zon begint met een periode van drie dagen waarin de zon niet te zien zal zijn. Het kan best zijn dat het drie dagen donker is, doordat de atmosfeer vol is met vulkanische as van Yellowstone, waardoor het zonlicht de aarde niet kan bereiken.

0 comments:

Een reactie posten