dinsdag 13 november 2007

Pawnee: Ster Mensen

De meeste Indianenstammen gebruikten de sterren als tijdsindicatoren voor ceremoniën en hun positie om te reizen, maar slechts een stam werden 'Ster Mensen' genoemd: de Pawnee die in Nebraska leven. Hun oudste tradities beweren dat ze afkomstig zijn uit het zuidwesten van de VS, waar ze contact hadden met de indianen uit Midden- en Zuid-Amerika. De Pawnee kunnen in hun kosmologie door de meer zuidelijke stammen, waaronder de Maya's, zijn beïnvloedt.

De Pawnee verschilden van andere stammen: ze volgden niet de posities van de Zon of de maanstanden, maar de sterren. Tijdens een trek van de vlakten naar het noorden had Gesloten Man een visioen waarin hij de Pawnee als kinderen van de sterrengoden zag. Hierdoor begonnen de Pawnee hun huizen op een nieuwe manier te bouwen. De oude huizen waren rechthoekig, maar de nieuwe werden rond met een koepelvormig dak, een imitatie van de koepel van de nachtelijke hemel.
Ze bouwden hun huizen ook om zo de plaatsen van de belangrijke sterren aan de hemel weer te geven. Vier palen hielden het centrum van het huis omhoog, die wit, geel, rood en zwart waren geschilderd. Deze vier polen stonden voor de vier richtingssterren: wit is Sirius, geel is Capella, rood is Antares en zwart is Vega. Tijdens de langste nacht van het jaar, vlak voor de dageraad, zijn deze vier sterren net boven de horizon licht schijnend in de vier richtingen te zien.

Naast Polaris, de Poolster, vormen drie sterren een boog, die de Medicijnman, zijn vrouw en de boodschapmens weergeven. Pawnee opperhoofden gebruikten het rookgat in hun huis om naar een bepaalde sterrengroep te kijken die bekend staat als de Raad van de Opperhoofden (Corona Borealis) die bij de dageraad passeert. Sterren geven de cyclus van wedergeboorte en vernieuwing aan. Festivals werden 's nachts gehouden, omdat dan de sterren zichtbaar waren. Zaaiceremonies werden rond middernacht gehouden als de zeven sterren van de Chaka (de vrouw) of Pleiaden precies boven hun hoofd stonden.
De belangrijkste sterren werden de Zwemmende Eenden genoemd. Dat zijn de twee heldere sterren in de staart van het sterrenbeeld Schorpioen: Lambda Scorpii en Upsilon Scorpii. Als ze zichtbaar zijn tijdens de ochtendschemering aan de zuidoostelijke hemel, dan wisten de Pawnee's dat het tijd was om te beginnen met de plechtigheden van de lente, zodra de eerste rollende donder van het voorjaar te horen was.

De Melkweg is de route van vertrokken geesten. Net boven de Melkweg is een plek zonder sterren, dit is de plek waar de geesten van de doden terugkeren. De Melkweg is verdeeld in twee delen: een voor hen die gestorven zijn door een natuurlijke oorzaak en de andere helft is voor de mensen die te vroeg zijn gestorven. De sterren in het oosten zijn mannelijke sterren, de grootste onder hen is een rode ster: de Morgenster. Sterren in het westen zijn vrouwelijk, en de belangrijkste is een heldere witte ster: de Avondster. De Morgenster is de planeet Mars, en de Avondster is de planeet Venus.
De verschijning van de Wolf Ster (Sirius) staat voor de Wolf vanuit de geestenwereld komt en gaat, zijn baan loopt over het heldere witte spoor van de Melkweg en wordt ook wel de Wolfweg genoemd.

Ieder dorp had zijn eigen mythe waarin wordt vertelt dat de stichter door een ster of door een groep sterren werd geschapen. Vervolgens stuurde Avondster de donder om de oprichter een heilige bundel te geven, die zijn macht vertegenwoordigd en diende als krachtbron waar de mensen zich zouden kunnen wenden voor geluk en hulp voor hun zoektocht naar voedsel en voor hun sociale behoeften. De Medicijnbundel werd hiervoor altijd aan de westwand van het huis opgehangen. Avondster heeft andere spirituele krachten gezonden om de mensen te helpen: de dierlijke geesten die Nahurac worden genoemd en de krachten van de aarde. Ook werden mensen over hun ware aard onderwezen in dromen en in visioenen.

De inhoud van de Medicijnbundel bevatte spullen om een altaar te maken, waar rituelen omheen werden gehouden, en heilige voorwerpen die waren verzameld als gevolg van dromen en visies die de eigenaar van de bundel had gehad. De Medicijnbundels bevatten ook sterrenkaarten die waren gemaakt aan de hand van vele jaren van waarnemingen en werden tijdens plechtigheden gebruikt. Als het hoofd van een dorp stierf, dan werd zijn bundel en zijn hoofdmanschap doorgegeven aan zijn zoon.

0 comments:

Een reactie posten