woensdag 19 december 2007

Oorlogsmisdadigers in Guatemala opnieuw niet vervolgd

De rechter in Guatemala heeft opnieuw besloten om de misdadigers van de burgeroorlog in Guatemala niet te vervolgen. Deze misdadigers zijn hooggeplaatste militaire officieren, waaronder oud-president Efrain Rios Montt. Ze worden beschuldigd van genocide, martelingen en terrosisme. Tijdens de burgeroorlog bombardeerde de luchtmacht dorpen en de landmacht stak kerken met Maya's in brand, een periode waarin ongeveer 200.000 mensen zijn vermoord. De regering van Guatemala maakte destijds vooral jacht op Maya sjamanen, doordat zij de leiders van de gemeenschappen zijn en over veel oude kennis beschikken. Tijdens de burgeroorlog hadden de Maya's zich vereningd om het recht op hun grond en hun cultuur te verdedigen. Nadat in 1996 de vrede was getekend keerden velem naar hun oude woonplaatsen terug met nieuwe hoop, want er zou namelijk een nieuwe grondwet komen met meer rechten voor de Maya's en minder rechten voor het leger. Een waarheidscommissie zou alle gruwelijke daden onderzoeken en de daders berechten, maar helaas ging dit allemaal niet door. Efrain Rios Montt, één van de misdadigers van de jaren tachtig, won namelijk in 1999 de verkiezingen en hij bracht zijn oude vrienden mee. De nieuwe grondwet dat meer rechten aan de Maya’s zou geven werd door zijn regering weggestemd.
Deze toestand duurt tot op de dag van vandaag voort en nog steeds vinden er aanslagen op mensen plaats die zich inzetten voor meer democratie en mensenrechten, maar geen enkele rechter durft deze daders aan te pakken doordat er vooral hoge militairen achter zitten met nog steeds veel politieke macht. Rigoberta Menchu Tum is één voorbeeld van de slachtoffers onder de Maya bevolking: haar vader, moeder en een broer werden tijdens de burgeroorlog door de regering gemarteld en gedood. Ze wist zelf aan haar dood te ontsnappen door naar Mexico te vluchten. Jaren later begon ze vanuit Mexico met een aantal rechters een strijd om de daders van de genocide te berechten bij het hooggerechtshof voor strafzaken in Spanje en kreeg daarvoor in 1992 de Nobelprijs voor de vrede, maar tot op heden is er nog steeds niemand voor de misdaden berecht.

De rechter in Guatemala heeft nu dus opnieuw besloten om de voormalige legerleiders niet te vervolgen; de verdachten van de genocide kunnen het land echter niet verlaten doordat er internationale arrestatiebevelen liggen. Toch is er hoop, want een maand geleden is Alvaro Colom gekozen als nieuwe president van Guatemala. Hij heeft beloofd om de strijd aan te binden met de armoede en is ook tot Maya sjamaan gewijd. Hopelijk wordt in de komende jaren de situatie voor de Maya's verbeterd en de misdadigers van de burgeroorlog wel opgepakt en berecht, waarvan de meesten zeer rijke en hooggeplaatste figuren zijn.

0 comments:

Een reactie posten