zondag 9 december 2007

Waarom ik mijn Maya boek heb geschreven

Veel boeken die over de Tzolk'in Maya kalender gaan zijn gebaseerd op de door Jose Arguelles aangepaste kalender. In Nederland worden de boeken van Peter Toonen en andere Amerikanen zoals Aluna Joy goed verkocht en ook is er een Tzolk'in agenda en kalender verkrijgbaar, zodat je zelf volgens de Tzolk'in kalender kan leven. Maar helaas zijn al deze kalenders niet de juiste, als je bijvoorbeeld je geboorteteken wilt weten volgens deze commerciële kalender, dan krijg je een teken dat niet de juiste is, de kalender van Jose Arguelles loopt duidelijk niet synchroon aan de echte Tzolk'in kalender van de Maya's. Dit is echt jammer, want de kalenders die ze gemaakt hebben zien er echt mooi uit. Hoewel deze afwijking aan Jose is voorgelegd, kan hij nog steeds geen duidelijk antwoord geven over de samenhang die hij gebruikt tussen de Tzolk'in en de Europese kalender. Vandaag bijvoorbeeld (9 december 2007) is in de 13-Moon Dreamspell kalender 10 Hond (http://www.13moon.com/decoder.htm), terwijl dit in de Tzolk'in 11 Imix (waterlelie, levensboom) is (http://www.diagnosis2012.co.uk/mlink.htm).
Terwijl mensen denken dat ze de Tzolk'in gebruiken, worden ze dus op een bepaalde manier om de tuin geleid.


Jose Arguelles maakt in zijn Dreamspell kalender ook gebruik van het schrikkeljaar, terwijl de Maya's dit expres niet deden. Dat wil niet zeggen dat Jose hierdoor slimmer is dan de Maya's, want de Maya's waren wel zeker op de hoogte dat de aarde niet in 365 dagen om de zon draait, maar er iets langer over doet. Ze gebruikten geen schrikkeljaren omdat anders hun kalenders niet meer synchroon zouden lopen. De relatie tussen de Haab (hun zonnenkalender) en een echt zonnejaar lag vast, doordat 1507 zonnejaren gelijk zijn aan 1508 Haab jaren, volgens hen draait de aarde dus in 365,24220 dagen om de zon. Tegenwoordig gaan we ervan uit dat de aarde in 365,24219 dagen om de zon draait en onze kalender duurt gemiddeld 365,2425 dagen, waarmee de Maya kalenders nog altijd preciezer dan die van ons zijn.

De Maya's probeerden niet zoals wij diverse cycli in 1 zonnejaar te proppen, ze zochten juist naar overeenkomsten van meervoudige cycli. Zo wisten kwamen 405 maancycli overeen met 46 Tzolk'in cycli, als nieuwe maan bijvoorbeeld op de dag 1 Imix valt, dan valt het 46 Tzolk'in cycli later weer op dezelfde dag 1 Imix. Er is niets vergelijkbaar met deze aanpak in onze kalender en ook niet in de kalender van Jose Arguelles.


De Tzolk'in is de heilige kalender en de hoofdmotor, waarmee steeds andere kalenders (cycli) worden gesynchroniseerd. Deze kalender wordt nog steeds door Maya sjamanen gebruikt om voorspellingen te doen en bevat vele dimensies die alleen de Maya sjamanen zelf begrijpen. In heel Nederland heb ik tot nu toe geen een boek kunnen vinden waarin de echte Tzolk'in kalender is uitgelegd. Daardoor had ik vorig jaar zelf besloten om dan zelf maar een boek te schrijven met daarin alle kennis die ik kon vinden. Uiteindelijk ging mijn boek niet alleen over de Tzolk'in, maar over het geloof van de Maya's. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je eerst hun blik op de wereld moet begrijpen, voordat je iets van de diepere dimensies van de Tzolk'in kunt begrijpen. Een aantal maanden geleden heb ik mijn boek bij ongeveer vijf uitgeverijen proberen uit te brengen, maar ze waren niet geïnteresseerd. Zoals ik zo vaak om me heen zie is de media niet in diepgaande onderwerpen geïnteresseerd, tegenwoordig moet alles snel en duidelijk, waardoor het allemaal nogal oppervlakkig blijft, maar daardoor goed verkoopt. Ik heb er nu vrede mee en heb het boek voornamelijk voor mezelf geschreven, om zo meer te weten te komen over die mysterieuze Maya's. Maar wat ik er wel jammer aan vind is dat de grote meerderheid deze kant van de Maya's niet kent en denkt dat de Dreamspell kalender van Jose Arguelles een echte Maya kalender is. Mijn boek kun je hier op mijn site lezen.

Als je zelf meer wilt weten op Internet over de Tzolk'in kalender en de Maya's, dan zijn hieronder een aantal links waarbij hun informatie gebaseerd is op de Tzolk'in kalender van de Maya's. Om ervoor te zorgen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet, let dan goed op: als er wordt verwezen naar de 13-Moon, de Dreamspell ode de Wavespell kalender, dan is dit gebaseerd op de kalender van Jose Arguelles. Helaas zijn de meeste sites die over de Tzolk'in gaan op de kalender van Arguelles gebaseerd. Als er in de site deze symbolen worden gebruikt: http://www.lucidcrossroads.co.uk/mayan.htm, dan is het gebaseerd op de Dreamspell kalender van Jose Arguelles en als je twijfelt over een bepaalde datum, dan kun je deze site gebruiken om de juiste Maya dag te berekenen: http://www.diagnosis2012.co.uk/mlink.htm. Hierop staan veel omzetters, die allemaal correct zijn. De boeken en informatie van John Major Jenkins sluiten het beste op de Maya kosmovisie aan en worden ook door Maya sjamanen zelf als correct gezien: http://www.alignment2012.com/.

Links naar echte Tzolk'in sites:

2 comments:

Anoniem zei

hallo mike, ik ben ook al een tijdje bezig om door de bomen het "juiste bos" te vinden, jouw tijd komt nog wel, er zijn steeds meer mensen die zich hierin beginnen te verdiepen en er steeds meer over willen weten en ook wat dieper durven gaan. Ik vind het heel bijzonder wat je hebt gedaan. Je weet t alles komt op de juiste tijd, ik ga in ieder geval jouw boek lezen en zal het ook aanbevelen binnen mijn vriendenkring. Nogmaals laat je niet ontmoedigen ga gewoon lekker door.!!!!! Sylvia

Marcel Hermsen zei

Hallo Mike, In lak'ech, van een vriendin kreeg ik de link naar je Blog. Ik ben blij verrast dat er meer mensen zijn die met de natuurlijke tzolkin van de Quiche Maya werken en de Maya wijsheid op diepere niveaus begrijpen. Misschien eens leuk om op mijn site www.inlakech.nl te kijken en eens wat berichtjes in de rubriek 'De Maya kalender' te lezen in mijn kennis-Delen-Blog op mijn site.

Hartelijke groet,
Marcel Hermsen
10 CAUAC

Een reactie posten