Colorado Rivier in Gevaar!

Gisteren zijn Seyhan en ik naar het Omniversum in Den Haag geweest en daar de schitterende film Grand Canyon Adventure gezien (hieronder kun je een stukje van de film zien). Maar helaas is ook dit prachtige gebied in gevaar, door de veranderingen op onze aarde en door de manier waarop wij allen met de aarde omgaan. Met name door de gigantische stuwdammen, de Hoover dam en de Glen Canyon dam, en het gulzige watergebruik van de mensen in de regio, droogt de Colorado rivier uit en bereikt zelfs niet eens meer de Golf van Mexico, waar deze grote rivier normaal in uitstroomt. Twee stuwmeren hebben al een groot deel van hun water verloren; in Lake Mead staat het water 31 meter lager dan het oude waterniveau en Lake Powel is meer dan de helft leeg. Dit jaar heerst er in het zuid-oosten van de Verenigde Staten het achtste droge jaar op rij. Binnen 13 jaar kan de Colorado rivier zelfs uitdrogen.

Diverse mensen hebben zich opgeworpen om de problemen omtrent de droogte onder de aandacht te brengen om zo het tij proberen te keren. Zo proberen ze mensen ervan te overtuigen dat ze echt zuiniger met water om moeten springen en dat boeren ook slimmer het water moeten gebruiken om hun land te irrigeren. Mensen hebben het gras in hun tuin vervangen door woestijnachtige planten en op een glofbaan hebben ze het gras vervangen door gravel, dit is tenslotte een woestijn.

De echte reden waardoor het land opdroogt, daar is men het niet over eens, maar de general manager van de Southern Nevada Water Authority zegt dat ze er niet aan twijfelt dat het een menselijke oorzaak heeft. Er zal een dag komen, dat er niet meer genoeg water voor de mensen in het zuid-oosten van de Verenigde Staten is.



http://www.omniversum.nl/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7506405.stm
http://employees.oneonta.edu/baumanpr/geosat2/Lake_Powell/Colorado_River_Basin-Lake_Powell.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten