Erupties op de zon worden veroorzaakt door schommelingen in het magnetisch veld

Tijdelijke en plaatselijke schommelingen in het magnetisch veld van de zon veroorzaken de fameuze erupties op onze ster, zo hebben Duitse wetenschappers voor het eerst kunnen vaststellen. Bij uitbarstingen op de zon komen ongelooflijke massa's energie vrij, aldus onderzoekers van het Max-Planck Instuituut voor Onderzoek van de zon (MPS) in Katlenburg-Lindau. Bij één enkele eruptie was dat op een half uur 100.000 keer meer energie dan een heel jaar lang op aarde wordt verbruikt.

Met een nieuwe meetmethode zijn de onderzoekers voor het eerst erin geslaagd een verklaring voor het fenomeen te vinden waarbij geladen deeltjes en straling de kosmos worden ingespuwd. Verantwoordelijk voor de erupties in de zogenaamde corona, de buitenste lagen van de atmosfeer van de zon, zijn tijdelijke en plaatselijke schommelingen in het magnetisch veld. Een uitbraak wordt eigenlijk al dagen tevoren aangekondigd. Energie baant zich dagenlang een weg doorheen het magnetisch veld en accumuleert door sterke elektrische stromen. Een deel van die energie wordt dan bij de uitbarsting in bewegingsenergie omgezet en vrijgegeven.

Deze onderzoeksresultaten kunnen volgens Thomas Wiegelmann van het MPS helpen in de toekomst dergelijke uitbraken te voorspellen. Zo'n erupties kunnen satellieten doen uitvallen alsmede de stroomvoorziening op aarde in de war helpen.

Bron: http://www.desterren.net/nieuws/935/schommelingen-in-magnetisch-veld-zorgen-voor-erupties/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten