donderdag 11 december 2008

Zwart Gat in Melkweg Bevestigd

Een 16 jarige studie van Duitse astronomers bevestigd dat er een gigantisch zwart gat in het middelpunt van ons universum is.
Ze volgden de bewegingen van 28 sterren die rond het middelpunt van de Melkweg draaien, door twee telescopen in Chili te gebruiken.

Het zwarte gat ligt 27.000 lichtjaar van de Aarde af en is 4 miljoen keer groter dan onze Zon. Volgens dr. Robert Massey van de Royal Astronomical Society (RAS) suggereren de resultaten dat universums ontstaan rond gigantische zwarte gaten, op dezelfde manier zoals een parel zich vormt rond een korrel.

Dr Massey zei: "Hoewel we zwarte gaten zien als iets bedreigends, op een manier dat als je er te dicht bij komt je in moeilijkheden bent, kunnen ze een functie hebben om universums te helpen vormen, niet alleen die van ons, maar alle universums.
Ze hadden een functie om materie bij elkaar te brengen en als de materiele dichtheid hoog genoeg was, dan heb je de condities waarmee sterren gevormd kunnen worden.

"De meest spectaculaire ontdekking van ons 16 jaar durend onderzoek, is dat het het beste bewijs heeft geleverd dat supermassieve zwarte gaten echt bestaan", aldus professor Reinhard Genzel, hoofd van het onderzoeksteam.

Bron: http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7774287.stm

0 comments:

Een reactie posten