zondag 5 april 2009

Archeologen beginnen met het herstel van grote Maya stad in Yucatan

Mexicaanse archeologen zijn deze maand begonnen met het herstel van een grote Maya-stad die onder tonnen aarde en jungle begraven ligt in het archeologische gebied van Ichkabal op het schiereiland Yucatan in Mexico.

Vorige archeologische opgravingen in Ichkabal toonden aan dat er een grote Maya nederzetting begraven ligt, die bestaat uit tal van gebouwen, waarvan de grootste ongeveer 200 meter breed is en 46 meter hoog. "Dit is een stad waarvan de constructie in preklassieke tijden begonnen, 250 jaar voor Christus.", vermeldde INAH (Nationaal Antropologisch en Historisch Instituut). De directeur van INAH in de staat Quintana Roo, Adriana Velazquez, zei dat hoewel er geen architectonische details aan het oppervlak zichtbaar zijn, en het enige dat gezien kan worden terpen onder "de uitbundige vegetatie" zijn, hun kenmerken lijken te wijzen op Peten-achtige constructies.


De specialist zei dat alles erop wijst dat hier verborgen onder de grond, een stad ligt van ongeveer 30 vierkante kilometer, wiens studie belangrijke archeologische informatie aan wat we weten over de oude Maya beschaving toe zal voegen. De site is goed bewaard gebleven.


Een team van archeologen is momenteel twee van de belangrijkste structuren aan het opgraven en het werk zal naar verwachting worden uitgebreid met kleinere structuren. Ook wordt er momenteel een weg naar de site aangelegd, die tot nu toe onbegaanbaar is tijdens het regenseizoen. De toegang tot de opgravingen is momenteel beperkt, maar in twee jaar zal de site naar verwachting worden geopend voor het toerisme, zodra de eerste fase van het herstelwerk is afgerond.

0 comments:

Een reactie posten