vrijdag 12 juni 2009

De Chacana van Ventarrón

Ventarrón, een 4.000 jaar oude ceremoniële plaats met spectaculaire oude muurschilderingen (de oudste in Peru), heeft een ander prachtig geheim prijs gegeven. Dankzij het werk van de archeoloog Ignacio Alva Meneses, de zoon van Walter Alva die het graf van de Heer van Sipan ontdekte, zijn er een aantal kamers ontdekt in de vorm van het oude Andes kruis: de Chacana.

De Chacana:
Door velen wordt dit als een Inca symbool beschouwd, maar het is door de Inca’s overgenomen, net zoals de Quechua taal en de vallei van Cusco. Het chacana kruis is veel ouder. De chacana ruimte in de tempel die nu is opgegraven is bijvoorbeeld al 4.000 jaar oud.
Chacana’s werden ook bij de Chavins, die 3.000 jaar geleden in Peru leefden, gebruikt. Ook bij de Moche cultuur en in hun kunst werd dit kruis zo’n 1.000 jaar geleden gebruikt.

Maar de oudste voorbeelden van Chakanas zijn gevonden in Caral, en zijn bijna 5000 jaar oud.
Maar dit is de eerste dat er een Chacana kruis is gevonden dat deel uitmaakt van de oude architectuur.
“We denken zelfs dat dit het eerste centrum van beschaving in Amerika was, want er is in Caral niet zo’n rijke artistieke expressie als hier. Ventarrón heeft een grote verscheidenheid aan symbolen en iconografie.”, aldus Ignacio Alva.

Het team kwam al eerder in het nieuws met de vondst van de zeer goed bewaarde twee meter hoge muurschilderingen van de tempel. Samen met de nieuwe vondst van het chacana kruis, vermoedt men dat de wetenschappelijke waarde van Ventarrón groter is dan Caral.
Het team doet nu verder onderzoek naar het ceremoniële centrum bovenop de piramide. Net als bij Caral lijkt het erop dat deze mensen een vuur cultus hadden. Bovenop de tempel brandde er een vlam, waarschijnlijk continu, en had een soort religieuze betekenis.

Bron: http://enperublog.com/2009/06/08/ancient-temple-wall-discovered-shaped-like-andean-chakana/

0 comments:

Een reactie posten