Laat deze Crisis een Aanzet zijn tot Verandering


Zo, het jaar is al weer bijna voorbij, en zoals men denkt de crisis ook bijna. We kunnen weer vrolijk vooruit kijken naar economische groei en meer consumptie. Heeft deze crisis dan echt geen leiders wakker gemaakt? Denkt men nog steeds slechts aan groei en dan voornamelijk economische groei?

Het lijkt er wel op, want ik zie nauwelijks veranderingen. De klimaattop in Kopenhagen is het meest recente teken van de onwil voor een verandering, want we gaan gewoon door met meer productie, meer consumptie en dus ook meer vervuiling. De hele opzet van de klimaattop was verkeerd, te beginnen met de benaming: "klimaattop".
We denken dus nog steeds dat we met technologie alles kunnen oplossen en de natuur naar onze hand kunnen zetten. De kern van de top ging over de reductie van CO2, maar CO2 heeft slechts een zeer klein aandeel in globale opwarming. Ook op andere planeten zijn er klimaatsveranderingen gaande, dus is het dan niet direct duidelijk dat wij hier weinig aan kunnen doen? En in de Middeleeuwen was het in Europa warmer dan nu, dus de huidige "opwarming" is niet uniek.

Maar is er wel een globale opwarming aan de gang? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, ook de wetenschappers kunnen hier geen sluitend antwoord op geven. Zoals recentelijk bleek hebben een aantal zeer invloedrijke klimaatwetenschappers expres geknoeid met temperatuurgetallen, zodat er hoogstwaarschijnlijk een globale opwarming op papier is gemaakt, maar in werkelijkheid koelt de aarde al jaren af. Ook blijken vele meetstations in stedelijke gebieden te staan, waardoor er een verkeerd beeld ontstaat, zo is ook het meetstation in de Bilt recentelijk verplaatst.
Ik ben zelf van mening dat de klimaatsveranderingen een natuurlijke oorzaak hebben. Maar dat wil men natuurlijk niet erkennen, want men wil geld verdienen en alles dat tegenwoordig iets met "groen" te maken heeft is "hot". Men ziet vooral een groene geldboom! En dat was in Kopenhagen ook duidelijk te zien, iedereen wil een groen graantje meepikken. Oh, wat maakt men zich toch zorgen om moeder Aarde!

Want waar zijn de plannen om de overbevissing te stoppen? Het kappen van de regenwouden te beëindigen? De mangrovewouden te beschermen, zodat de koraalriffen bewaard blijven? Het dumpen van chemisch afval een halt toe te roepen? Biologisch voedsel te stimuleren? Inheemse volkeren te beschermen tegen de grote bedrijven? Ons voedsel te vrijwaren van allerlei vreemde en giftige middelen?
En zo kan ik nog eindeloos doorgaan. Nee, onze leiders denken niet aan een harmonieuze planeet, anders zouden ze wel andere plannen maken, alle soldaten terugtrekken en alle oorlogen beëindigen. Waar het momenteel nog steeds om draait is geld verdienen. Oorlogen worden niet gevoerd om religies of om terroristen te bestrijden (die worden juist door oorlogen gemaakt). Nee, het doel is geld verdienen.
Onlangs hebben immers een aantal grote oliemaatschappijen, waaronder ook onze Koninklijke Shell, hun dure contracten in Irak binnen gehaald.

Het is tijd voor een verandering, voor een eerlijke wereld. En die tijd zit er aan te komen, dat weet ik zeker. Mede dankzij het Internet komen steeds meer mensen er achter hoe de wereld echt in elkaar zit, en komen er steeds meer leugens en verkeerde bedoelingen naar buiten. We worden wakker en zien dat het op deze manier niet langer kan. Laat deze crisis alsjeblieft een weksignaal zijn, een aanzet tot een verandering naar een betere, eerlijke wereld.

Ik wens jullie allemaal een fijne kerst en hopelijk veel positieve veranderingen in 2010.

1 opmerking:

  1. Mooi stukje Mike,

    Zelf zie ik weinig kwaad in de klimaattop of CO2 leugens etc. Het is dan moreel gezien onjuist om de mensen voor te liegen en mensen te laten investeren in milieu vriendelijke maatregelen etc. Het effect is wel dat mensen zich meer en meer bewust worden van het milieu in de breedste zin van het woord. En juist dat zorgt ervoor dat er "snel" een kritische massa van mensen bereikt kan worden. Ik geloof dat deze kritische massa voor een omslag zal zorgen in het bewustzijn van alle mensen. Het zou mij niets verbazen als dit groene proces, alsook de economische crisis, enz. allen tesamen komen en hun rol hebben richting 21-12-2012.

    Misschien ijdele hoop, maar voor mij erg passend in deze tijd van verandering. In het land der blinden is eenoog koning. onze regeringsleiders zijn voornamelijk stekeblind. Hun verborgen agenda zet iwellicht ets heel moois in gang.

    Een goed en inspirerend 2010 gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen