Pim van Lommel - Universeel Bewustzijn

Het bewustzijn is geen product van de functie van de hersenen. Het is primair aanwezig in het universum en de hele materiële wereld komt eruit voort, zegt cardioloog Pim van Lommel.


‘De wetenschap heeft grote moeite om nieuwe ideeën te accepteren. Een mooi voorbeeld is de behandeling van maagzweren. Daar werden dertig jaar lang maagoperaties voor uitgevoerd. Toen kwamen er op een gegeven moment twee Australische artsen die zeiden: een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie.


Die artsen werden toen uitgelachen en belachelijk gemaakt. En het duurde vervolgens nog vijftien jaar voordat maagoperaties waren afgelopen en mensen werden behandeld met antibiotica, en de Australiërs de Nobelprijs kregen. Dus je ziet dat nieuwe ideeën en concepten binnen de wetenschap vaak moeilijk geaccepteerd worden.

Iets vergelijkbaars is aan het hand met het bewustzijn. Dat kan in mijn ogen geen product zijn van de functie van de hersenen. Uit mijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen blijkt dat het bewustzijn en het functioneren van onze hersenen niet altijd samenvallen. Ik denk daarom dat de hersenen geen producerende, maar een faciliterende functie hebben voor het ervaren van bewustzijn. Dat is op zich geen nieuw idee: het is een eeuw geleden ook al naar voren gebracht door onder meer de psycholoog William James. Maar nieuw onderzoek maakt het idee steeds aannemelijker.

Op zijn kop
Het is ook een erg belangrijk idee. Ons hele wereldbeeld verandert erdoor. Het zou namelijk kunnen betekenen dat bewustzijn primair in het universum aanwezig is en dat alles wordt gevormd vanuit bewustzijn. Het hele universum, de hele materiële wereld is dus eerder een gevolg van bewustzijn dan de oorsprong ervan. Dat zet alles op zijn kop, het is een volstrekt ander concept.


Dat verklaart ook een deel van de weerstand. Veel onderzoek is gebaseerd op het zoeken naar een materiële basis voor het bewustzijn. Maar de realiteit is dat er tot nu toe alleen maar verbanden en neurale correlaties zijn ontdekt. Nergens staat vast wat precies de oorzaak is. Bovendien is veel modern wetenschappelijke onderzoek naar het bewustzijn gebaseerd op afbeeldingstechnieken (bijvoorbeeld MRI-scans, red.). Daarmee kun je alleen maar activiteiten waarnemen, maar niet de inhoud van bewustzijn. Dus gevoelens en gedachten spelen eigenlijk geen rol in dat onderzoek.

Ik zeg niet dat mijn theorie zonder meer correct is. Maar het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen en dat we verdere studies moeten doen naar nieuwe concepten. En volgens mijn zijn er goede aanwijzingen dat mijn concept veel logischer is dan de huidige ideeën.’

Pim van Lommel is cardioloog en deed de afgelopen twintig jaar onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden. Zijn bevindingen leverden niet alleen wetenschappelijke publicaties op, maar ook de bestseller Eindeloos bewustzijn. De VPRO maakte op basis van zijn onderzoek de film Julia’s Hart.


Bron: website Noorderlicht: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/43923062/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten