Landbouwgif hoogstwaarschijnlijk oorzaak bijensterfte

Het gebruik van het Bayermiddel imidacloprid (Merit Turf) wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de massale sterfte onder bijen en hommels.

Niet alleen bijen
Volgens de Utrechtse hoogleraar Jeroen van der Sluijs zorgen de insecticiden, zoals imidacloprid voor dramatische insectensterfte met alle gevolgen van dien. Niet alleen hele bijenvolken zouden te lijden hebben onder het gif, ook hommels, libellen, vliegen en de vele bodemdieren als aaltjes en engerlingen. Minder insecten betekent op termijn ook minder vogels, kikkers en andere dieren die voor hun voedsel hiervan afhankelijk zijn. 

Amerikaans onderzoek dubieus
Dat het middel is toegestaan wordt veroorzaakt door aannames van het CTGB, die zich baseert op Europese regelgeving. Europa heeft weer als uitgangspunt Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt dat virussen en schimmels de belangrijkste oorzaak zouden zijn.
Het onderzoek werd grotendeels gefinancierd door Bayer. Bij de start werd door Bayer bedongen dat het middel imidacloprid buiten het onderzoek zou worden gehouden.

Fieldmanager: Insectenvrienden bezorgd over imidacloprid
Merit Turf bevat 5 gram imidacloprid per kg. Producent Bayer doet de aanbeveling om tot 30 kg per ha hiervan te gebruiken ofwel 1,5 kilo per 500 vierkante meter. Bijenhouders maken zich zorgen over dit product dat vorige week toegelaten werd in openbare grasvegetatie en graszodenteelt, dit ter bestrijding van engerlingen en emelten.

Omgerekend is 1,5 kg merit turf per 500 vierkante meter 15 milligram werkzame stof per vierkante meter behandeld grasveld. Een vierkante meter behandeld openbaar gras heeft daarmee theoretisch genoeg gif om ruim vier miljoen bijen van een dodelijke dosis te voorzien. Dat staat te lezen op de site www.bijensterfte.nl. Een dosis van ruim drie miljardste deel imidacloprid is acuut dodelijk voor een honingbij. Verder zou de stof infectieziekten van bijen bevorderen. Volgens de site geeft de toepassing van imidacloprid voor engerlingbestrijding op golfbanen en gazons in de VS voor grote problemen voor bijenhouders.

Bescherming bijen op lokaal niveau
Een reactie van een insectenliefhebber: “Het Ctgb zit in een ivoren toren. Laat het Ctgb het echt zo ver komen dat bijen en andere insecten door milieuverontreiniging met imidacloprid worden uitgeroeid? De oppervlaktewater vervuiling met imidacloprid, die in West-Nederland sinds 2004 groteske vormen heeft aangenomen en een acute bedreiging voor insecten vormt, wordt met dit Ctgb besluit verder bevorderd. Meer dan 40.000 burgers hebben in november 2009 met een petitie aan de Tweede Kamer tegen deze milieuvervuiling geprotesteerd. Het Ctgb heeft daar schijnbaar geen notitie van genomen. Dit Ctgb besluit staat ook haaks op belangrijke lokale initiatieven om bijen en andere insecten in de openbare ruimte te beschermen."


Zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten