woensdag 13 juli 2011

Weet jij nog wat je eet?

Ik heb af en toe last van een prikkelbare darm (ook wel prikkelbaar darm syndroom genoemd), vooral als ik vlees eet (behalve gevogelte) en vet. Ook kan ik niet tegen cashew- en pistachenoten. 


Onlangs ben ik naar een bioresonantie therapeute geweest en daar kwam ook naar voren dat ik gevoelig ben voor de volgende E-stoffen: aromastoffen en zuurmakers. Dus ging ik op Internet zoeken welke E-nummers dat precies zijn.


Nou, het is een hele lijst (zie: http://www.allesoverenummers.nl/categorie/aroma), waarbij ik een paar rare en belachelijke dingen tegen kwam:


E104 - Cholinegeel. Nauwelijks opgen.uit darm. Niet toegest. in Noorw.,VS, Aus en Jap.

E120 - Cochenille. Bereid uit schildluizen. Niet kosher. Meestal vervangen door E124 (Cochenillerood A).

E129 - Allura-rood, vervanger voor E123 (E123 is niet toegestaan in de VS). Een AZO-kleurstof, dus afrader voor astmalijders en hyperactieve kinderen! Niet toegestaan in: BE, FR, DU, CH, S, AU, DK, N.

E154 - Bruin FK. Kan erfelijk materiaal veranderen. In gerookte vis (niet in Nederlandse produkten).


E173 - Aluminium. Huidklachten (jeuk), nierafwijkingen, Parkinson.


E220 - Zwaveldioxyde. In fruit- en aardappelprodukten, wijnen. Vermijden bij slechte nier- en leverwerking. Hartkloppingen, huiduitslag.


E236 - Mierezuur. Lever- en nierbeschadiging. Tast huid aan. Grote hoeveelh. in toiletontkalker.


E239 - Hexamethyleentetramine. !!DNA-mutatie. Nier- en urinewegbeschad., kanker. Komt formaldehyde uit vrij.


E541 - Zuur of basisch natriumaluminiumfosfaat. Kan afwijkingen aan skelet veroorzaken. In cakemix (zuur). In smeerkaas (basisch). Zie E173 (aluminium) en E338 (fosforzuur).


E542 - Beendermeel. Uit dierlijke botten. NIET KOSHER. In rietsuikerstroop


E553b - Talk. Verdacht i.v.m. maagkanker.


E621 - [Gen] Migraine-achtige hoofdpijn door uitdroging. Kan impotentie veroorzaken. Agressie. Schizofrenie. Dodelijk voor jonge dieren. Alg. gebr. smaakstof. Veel in Chinese maaltijden (Ve-Tsin). Ook wel MSG genoemd.


E904 - Uit schildluis (lekker...). Kan de huid irriteren


E951 - Aspartaam. [Gen] Zoetstof met talloze mogelijke bijwerkingen. Verboden in Duitsland. Zie o.a.E951 op Food-info.net.


E952 - Cyclaamzuur en Na- en Ca-zouten daarvan. Mogelijk kankerverwekkend. Niet toegestaan in UK en USA.

E1414 - Geacetyleerd dizetmeelfosfaat. [Gen] Diarrhee. Nierstenen bij grote hoeveelheden. Gestoorde nierfuncties. In vla en sausen.


E1520 - Propyleen glycol. Anti-vries. Lever- en nierbeschadiging mogelijk. (hoge doses) Gevonden in vervalste witte wijnen als zoetstof. Lekt soms uit koelsystemen.


Ook kwam ik een paar E-nummers tegen die niet goed zijn voor mensen met Hyperaktiviteit: E122, E123, E124, E210 t/m E219
Webpagina met E-nummers: http://www.allesoverenummers.nl/pagina/lijst-met-e-nummers-2.html
Hopelijk kan ik hiermee anderen helpen.

0 comments:

Een reactie posten