Vitamine D3 helpt mentale aandoeningen voorkomen, verbetert mentale gezondheid

Een studie uit 2006 naar ouderen toonde aan dat mensen met een lager vitamine D-gehalte tot 11 keer meer risico lopen depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte.


foto voor nieuwsartikel Vitamine D3 helpt mentale aandoeningen voorkomen, verbetert mentale gezondheid / @ foto bron: jfournierphoto

Veel mensen weten dat vitamine D3 vele aandoeningen, van griep tot kanker, helpt voorkomen door het immuunsysteem te versterken.


Er is echter nog maar weinig gepubliceerd over de potentie van D3 om depressies te voorkomen of op te lossen.


Recente studies associëren een tekort aan vitamine D3 met depressie. Dan zijn er studies die speculeren hoe de fysiologische bescherming van D3 de stemming kan beïnvloeden.


Depressie


Verschillende studies wijzen uit dat D3 de potentie heeft om mentale aandoeningen zoals depressie, Seasonal Affective Disorder (SAD), angststoornissen en schizofrenie te kunnen behandelen en voorkomen. Alhoewel de studies nog niet als overtuigend genoeg worden gezien is het verband tussen vitamine D en humeur duidelijk. Een overzicht van de studies vindt je hier.


Een studie uit 2006 naar ouderen toonde aan dat mensen met een lager vitamine D-gehalte tot 11 keer meer risico lopen depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte.


Er wordt gespeculeerd dat een tekort aan vitamine D de dopamine en norepinefrine receptoren beïnvloedt als gevolg waarvan symptomen van depressie zich kunnen voordoen. Tevens wordt gesuggereerd dat vitamine D3 het immuunsysteem helpt versterken zodat ontstekingen worden voorkomen. Ontstekingen worden vaak geassocieerd met angststoornissen of depressie.


Immuunsysteem


Een te krachtige reactie van het immuunsysteem kan ontstekingen veroorzaken, maar datzelfde geldt voor een te zwakke reactie. Vitamine D3 reguleert het immuunsysteem zodat altijd de juiste reactie wordt gegeven.


Een tekort aan vitamine D wordt bovendien geassocieerd met hyperthyroïdisme (meer schildklierhormonen worden aangemaakt dan je lichaam nodig heeft). Hyperthyroïdisme wordt het meest aangetroffen bij oudere depressieve mannen en vrouwen.


Vitamine D3 reguleert het stresshormoon glucocorticoïde. Een teveel of tekort van dit hormoon wordt geassocieerd met mentale aandoeningen.


D3 voorziet het lichaam van een enzym dat essentieel is voor de creatie van de catecholamine neurotransmitters zoals dopamine, adrenaline en noradrenaline. Een onbalans in deze neurotransmitters veroorzaakt doorgaans bipolaire stoornissen, schizofrenie en depressie.


Zomerzon


De zomerzon bevat de grootste hoeveelheid uv B vitamine D3 producerende lichtstralen en zorgt voor een stijging van het serotoninegehalte.


Vitamine D3 is niet alleen een vitamine, maar ook een prohormoon dat werkt om bestaande hormonen te ondersteunen en de productie van hormonen in het algemeen te stimuleren.


De meeste vitamine D3 of cholecalciferol supplementen worden verkregen door 7-dehydrocholesterol moleculen uit de huid of lanoline uit schapenwol bloot te stellen aan uv B licht.


Rond 5.000 internationale eenheden (IE) vitamine D3 per dag is voldoende. Het is goed om te weten dat je met vitamine D3 je stemming kunt verbeteren en stabiliseren en je mentale gezondheid kunt beschermen.


Bron: http://www.aquariusage.com/index.cfm?newsid=13677&read=1&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Aquariusagecom-Recent+%28aquariusage.com+-+recent%29&utm_content=Google+Reader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten