maandag 17 september 2012

Regeringen zouden meer aandacht moeten hebben voor situatie Tibet


Lobsang Sangay, de premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, dringt er bij regeringen van andere landen in de wereld op aan meer aandacht te besteden aan de benarde situatie waarin zijn volk verkeert. Hij zegt teleurgesteld te zijn dat tientallen zelfverbrandingen door wanhopige Tibetanen niet hetzelfde effect heeft als die van één Tunesische man- Manoubia Bouazizi,  in 2010, die tot de Arabische lente in zijn land leidde.
Lobsang Sangay zei maandag dat de mensen die tot een zelfverbranding over gaan, geen andere vormen van protest meer voor ogen hebben, als een daad tegen de Chinese overheersing van Tibet. Van de ongeveer vijftig Tibetanen die zichzelf in brand staken overleefden er slechts negen.
Lobsang Sangay (2)De Chinese regering beschuldigt de Tibetaanse leiders de zelfmoorden aan te moedigen.  Sangay noemde het zijn plicht om aan te geven en te benadrukken waarom deze mensen voor de vuurdood kiezen. Vorige week riep hij zijn volk op te stoppen met deze vorm van protest, omdat hij dit middel te zwaar vond.
Sangay zei dat hij streeft naar autonomie van Tibet binnen de Chinese grondwet. Hij is voor en dialoog met China maar zegt dat veel zal afhangen van de houding van de nieuwe Chinese regering, in oktober dit jaar. Als de Chinese leiders de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet zouden toestaan, zou dat van meer betekenis zijn dan alle andere investeringen die China doet om indruk te maken als machtige staat.

0 comments:

Een reactie posten