woensdag 3 oktober 2012

Bijna geen kanker in de oudheid


In de oudheid bestond er bijna geen kanker. Dat blijkt uit onderzoek van oude geneeskundige teksten en mummies uit Egypte en Zuid-Amerika.

Wetenschappers onderzochten honderden mummies om hun doodsoorzaak te achterhalen
Scanpix/Reuters
Wetenschappers onderzochten honderden mummies om hun doodsoorzaak te achterhalen. 
Kanker kwam in de oudheid nauwelijks voor. Dat stelt een onderzoeksteam dat oude geneeskundige teksten en honderden mummies uit Egypte en Zuid-Amerika heeft bestudeerd.

Hun conclusie is dat kanker geen natuurlijke ziekte is, maar wordt veroorzaakt door vervuiling en de moderne levensstijl. Het onderzoek toont aan dat het aantal patiënten aan het begin van de industrialisatie sterk steeg.

‘Kanker is in de industriële samenleving na hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak, maar in de oudheid was het uiterst zeldzaam’, zegt egyptoloog Rosalie David, die ervan overtuigd is dat kanker een door de mens veroorzaakte ziekte is – die ontstaat door de vervuiling en veranderingen van levensstijl en voedsel.

Slechts een van de mummies vertoonde tekenen van kanker. Eén op de drie mensen in het Westen sterft tegenwoordig aan kanker. Misschien levert dit onderzoek nieuwe inzichten op over de oorsprong van kanker en behandelingsmethoden ervan.

0 comments:

Een reactie posten