zondag 3 maart 2013

De Astronomische Matrix van Tikal


De vijf grote piramides in Tikal zijn ieder meer dan 60 m hoog en zouden zonder het wiel of een kraan in 40 jaar rond het jaar 750 gebouwd zijnMaar wat deze prestatie nog indrukwekkender maakt is dat alle vijf de piramiden zeer precies werden gebouwd, waardoor ze tot op de dag van vandaag nog steeds als een gigantische astronomische matrix functioneren!

Hoewel in de piramiden ook de elite van Tikal werd begraven, dienden ze  voornamelijk als observatie platforms voor de sjamanen die met de kalender werkten. Dr Malmström ontdekte dat de piramides waren ontworpen en gebouwd als een astronomische matrix om zo de belangrijkste data in het Maya jaar te kalibreren.


Grand Plaza in Tikal met rechts Tempel I en links Tempel II
Als je op 13 augustus vanaf Tempel I naar Tempel IV (de hoogste van de piramides) kijkt, dan zie je boven Tempel IV de zon ondergaan. Op 13 augustus gaat de zon in Tikal door de zenith.Als je op 21 december (winter zonnewende) vanaf tempel IV naar Tempel III kijkt, dan zie je daar 's morgens de zon op komen.
Als je tijdens de equinoxen (21 maart en 22 september) 's morgens vanaf Tempel III naar Tempel I kijkt, dan zie je erboven de zon opkomen. Als je 's avonds vanaf Tempel I naar Tempel III kijkt, dan zie je er de zon ondergaan.


Hoewel er tijdens de Klassieke Maya periode geen ster direct boven de aarde stond, lijkt een lijn vanaf Tempel V naar Tempel II de meest westelijke positie van de poolster Kochab aan te geven.


Bronnen:


0 comments:

Een reactie posten