maandag 1 april 2013

De spirituele reis van de vreedzame krijger

De tekst hieronder heb ik uit het schitterende boek "De spirituele reis van de vreedzame krijger", geschreven door Dan Millman.


In het boek beschrijft Dan Millman zijn ontmoeting met een sjamaanse, Kahuna in Hawaii, Mama Chiao en ze leert hem over Huna, het oorspronkelijke geloof van de mensen in Hawaii.

Je hebt de toren des levens in je. Deze toren bestaat uit zeven verdiepingen. Ieder niveau heeft duidelijke kenmerken en ze vertegenwoordigen allemaal, van het laagste tot het hoogste, een ruimer bewustzijn.
De drie laagste niveaus, overleven, creativiteit en macht, zijn het domein van het Basale Zelf; dat is noch geïnteresseerd in, noch verantwoordelijk voor de hogere verdiepingen. Door die laagste drie uit te ruimen en de knelpunten daar op te lossen, maak je het Basale Zelf sterker.
Op het vierde niveau, het rijk van het hart, maak je voor het eerst contact met het Hogere Zelf.

Net als een boom, en net als een toren, is de mens hier om hemel en aarde met elkaar te verbinden om alle drie de zelven te omarmen. Maar een boom kan pas bloeien als zijn wortels diep reiken; een toren stort in tenzij hij op een sterk fundament is gebouwd. Ruim je kelder uit, voordat je op zolder gaat wonen.


Dan Millman
De grote sprong in het midden, dat is de moeilijkst en heerlijkste sprong voor alle mensen. Omhoog uit de persoonlijke zorgen van de drie laagste niveaus naar het hart. Als je eenmaal op het vierde niveau zit, gaat de rest vanzelf.
Al je uiterlijke ambities en avonturen weerspiegelen deze innerlijke zoektocht; en ieder mens op aarde zal uiteindelijk deze zeven stappen zetten op weg naar zijn ziel.

Voordat je het licht kunt zien, moet de duisternis verwerken.

Het lichaam doet wat het moet doen om het teveel aan energie af te laten vloeien. Als zij niet bewust wordt gebruikt, voor creatieve inspanning, fysieke activiteit, of seksuele relaties, zal het onderbewuste de energie laten ontsnappen in aanvallen van woede of wreedheid, of nachtmerries, of misdaad, of eten, of seks.

Ongebreidelde energie die op innerlijke obstakels stuit, is de bron van alle verslavingen. Probeer de verslaving niet te onderdrukken - ruim de obstakels uit de weg!


Op het eerste niveau ben je alleen en vecht je om te overleven; angstig koester je je levensenergie, zoals een eenzame vrek zijn geld oppot. De energie vindt geen uitweg en veroorzaakt daarom pijn.
Op het tweede niveau heb je een relatie met het leven, met andere mensen; zowel het mannelijke als het vrouwelijke principe is actief - ze houden elkaar in evenwicht.
Op het tweede niveau gaat het niet alleen om seks; het gaat erom de levensenergie te omarmen. Energie is Geest; energie is heilig. Zij die niet geschoold zijn in het gebruik van energie hebben de neiging haar te behandelen als wettig betaalmiddel en zo wordt het leven een winkelgalerij of een pretpark.
Jij hebt een andere manier gekozen - die van een vreedzame krijger - om waarlijk mens te zijn: door de energie meester te worden.
Als je energie willekeurig verkwist, voel je het leven wegvloeien en word je bevangen door verdriet. Angst is de schaduwzijde van het eerste niveau; verdriet is de schaduwzijde van het tweede.

Op het derde niveau gaat het om macht - niet macht over anderen - dat is de negatieve kant - maar persoonlijke macht over de impulsen van het Basale Zelf en de verlangens van het ego.
Hier vind je uitdagingen zoals zelfdiscipline, duidelijke bedoelingen, plichtsgevoel, rechtschapenheid, verantwoordelijkheidsgevoel, concentratie, verplichtingen, wilskracht - die dingen waar de meesten die mens willen zijn, zo'n moeite mee hebben. Wat je doet voor anderen, doe je uit plichtsgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel. De liefde ontgaat je nog.
Tot je bewustzijn eenmaal op het vierde niveau verankerd is, in het hart, dien je met al je handelingen uiteindelijk jezelf.

Voor velen blijft het derde niveau een strijdperk. Het is een rommelhok vol zaken als discipline, verplichtingen, wilskracht en zelfbeheersing - de examenklas van het Basale Zelf.
Tot we die problemen en onszelf onder de knie hebben, zal ons leven een weerspiegeling zijn van die voortdurende strijd die we voeren om de kloof te overbruggen tussen het weten wat we moeten doen en naar dat weten handelen.


De krijger heeft het Basale Zelf overmeesterd - het getraind - zodat wat het wil en wat het nodig heeft geen twee verschillende dingen meer zijn, maar met elkaar overeenstemmen.

Je zult je Hogere Zelf ontmoeten zodra je bewustzijn uit de zee van persoonlijke zorgen naar het hart opstijgt.
En dan, als de laagste verdiepingen zijn opgeruimd, gebeurt er iets, heel subtiel en opwindend: je motieven maken een zeldzame en spectaculaire draai van het zoeken naar het scheppen van geluk.
Uiteindelijk komt het neer op dienstbaarheid.
Dit is de weg naar het hart, het pad naar de top van de innerlijke berg. En let op mijn woorden: op een dag zul je anderen dienen, niet uit eigenbelang of schuldgevoel of maatschappelijk bewustzijn, maar omdat je niets liever wil. Even simpel en plezierig als wanneer je naar een heerlijke film bent geweest en je vreugde met anderen wilt delen.

Een vreedzame krijger mag geld verdienen, doen wat hij of zij fijn vindt, andere mensen dienen. Deze elementen zijn alle drie belangrijk. Het is goed pijn te hebben, gelukkig te zijn, lief te hebben, ondanks de problemen van deze wereld.
Zoek je eigen evenwicht. Doe wat je kunt, maar neem de tijd om te lachen en van het leven te genieten. Maar weet tegelijkertijd dat je vanzelf anders gaat leven als je bewustzijn opstijgt in de toren van het leven. Je verlangens worden eenvoudiger; je prioriteiten - de dingen waar je geld en energie aan besteedt - veranderen allemaal.


Gebruik alles om te groeien, te stijgen. Werk aan alles wat nog op de lagere verdiepingen is blijven liggen. Zie je angsten onder ogen; doe wat nodig is om je gezondheid en energie op een zo hoog mogelijke peil te brengen. Kanaliseer en beheers die energie; je moet jezelf meester zijn voordat je aan jezelf kunt ontstijgen.Bronnen:


* Update: 
Er is ook een schitterende film gemaakt over het eerste boek van Dan Millman en heet Peaceful Warrior: http://www.moviemeter.nl/film/34176.


0 comments:

Een reactie posten