Mijn Reis door Maleisië

As far as my eyes can see
There are palmtrees surrounding me


Dat is het beeld dat je voornamelijk ziet als je door Maleisië reist, het bestaat grotendeels uit palmolieplantages. Het overgrote deel van het regenwoud is daardoor verdwenen met daarbij ook de wilde dieren. Hierdoor biedt het land weinig variatie aan mooie landschappen en is een reis door dit land nogal eentonig. Het is echt absurd: bijna het gehele land wordt gebruikt voor de productie van slechts een product: palmolie. Het is te hopen dat de huidige regenwouden met de wilde dieren behouden zullen blijven.

Maar de schitterende parken maken de saaie ritten en sfeerloze steden helemaal goed! Bako NP en vooral de schitterende dieren rond de Kinabatanangrivier hebben nog de natuurlijke pracht van Maleisië  Langs de  Kinabatanangrivier hebben we prachtige neushoornvogels, orang oetans, neusapen, ijsvogels, een python,  een Western tarsier aapje en roofvogels in het wild gezien. Het is een wonderlijk gebied.


De hoogtepunten waren de neushoornvogels, de orang oetans in het wild en in de opvangcentra bij  Semengoh en bij Sepilok, silver leaf aapjes en vuurvliegjes bij Malakka, snorkelen bij de Perhentian Eilanden, waar we mooie vissen en schildpadden hebben gezien, Bako NP met de neusapen, de groene giftige slang en een prachtige zonsondergang, de Raflesia bloem en vlinders nabij Kinabalu NP en de vele ijsvogels. Maar het hoogtepunt was de Kinabatanangrivier in Sabah, Borneo. De wonderbaarlijke onderwater wereld bij het eiland Mabul was een mooie afsluiting van de reis. We hebben daar ook weer met schildpadden gezwommen, een inktvis gezien die van kleur veranderde, twee murenes en prachtige vissen. 
Het toetje van de reis was een schildpad die eieren legde op het strand.

De foto's van onze reis kun je hier zien: http://travel.geubel.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten