Hawaiiaans Sjamanisme - The Bowl of Light

Hank Wesselman schreef het mooie boek 'The Bowl of Light', waarin hij de lessen beschrijft die hij kreeg van de vereerde Hawaiiaanse sjamaan Kahuna Nui Hale Kealohalani Makua. Hieronder staan een paar interessante stukjes uit het boek.


Hale Makua
De kahuna mystici wisten door directe ervaring dat de droomwereld / geestelijke wereld en dromen beslist geen illusies zijn, ondanks wat boeddhisten en westerse psychologen verkondigen. Evenmin is de 'oversoul' (het concept dat er een universele geest is die in alles leeft) een illusie. 
Ze zijn echt.

Onze eigen 'oversoul' is ook het wijze wezen die ons voorziet van plotselinge informatie die we op een bepaald moment willen weten. Het kan dit doen via dromen, visioenen, versprekingen en ideeën die opeens komen als we ze nodig hebben. Het is de bron van wat we intuïtie, inzicht of inspiratie noemen.


Traditioneel was het dorpshoofd verantwoordelijk voor het welzijn van iedereen in de gemeenschap, niet alleen voor hun eigen familieleden of politieke bondgenoten, maar ook voor de laagste straatveger of mestdrager en voor hun families.

Zij die faalden in hun verantwoordelijkheden voor de gehele gemeenschap, bleven niet lang hoofd. Maar met de komst van kolonisatie en christelijke zendelingen, werd er verdeeldheid gecreëerd en alles veranderde. Echte leiders moeten dienaars voor hun volk zijn. Dus het hoofd had een innige band met de dienaar. Het is de dienaar die het hoofd adviseert, en alle echte leiders weten dit. In dit verband, is het enige verschil tussen een hoofd en een dienaar dat de leider een oneindig groter niveau van verantwoordelijkheid heeft. Alle authentieke leiders hebben dus de neiging om erg nederige mensen te zijn. 

Je kan altijd zien of je te maken hebt met een jonge ziel, een volwassen ziel, of een oude ziel. De jonge ziel is degene die zegt: "Doe het op mijn manier". De volwassen ziel zegt: "Doe wat je wil, maar doe het niet hier". En de oude ziel zegt: "Jij doet wat je wilt, en ik doe wat ik wil".


Het doel van ieder van ons is om boven alles de waarheid te zoeken. De manier om waarheid te zoeken is om te zoeken naar schoonheid en harmonie in alles dat ons in het leven omringt.

En de vlam, de heilige vlam, bestaat in ons pu'uwai, in ons hart, en het is het licht dat ons toestaat om de waarheid te kennen. Dit is de gift die we kregen van onze voorouders en van onze Aumakua, het zaad van licht dat we ontvingen met onze goddelijke adem, onze Ha, op het moment dat we in dit leven arriveerden. 


Meer informatie: http://www.sharedwisdom.com/article/hawaiian-perspectives-matrix-soul



Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten