zaterdag 21 juli 2012

Kahuna’s de Sjamanen van Hawaï

De onderstaande tekst heb ik vertaald uit het boek "Totems, The Transformative Power of Your Personal Animal Totem" geschreven door Brad Steiger.

Kahuna’s zijn oorspronkelijk de genezers (sjamanen) van Hawaï. Kahuna betekent bewaarder van het geheim.

De essentie van Huna ligt in het geloof dat een mens drie zielen heeft: de uhane, een zwakke, dier-achtige geest die spreekt; de unihipili, een verborgen geest die zich vasthoudt aan een andere geest en deze vaak verbergt; en de aumakua, de oudere ouder geest, die uit zowel mannelijke en vrouwelijke elementen bestaat en de lagere zelf (unihipili) en de midden zelf (uhane) onder zijn begeleiding heeft. In moderne psychologische termen kan men zeggen dat eeuwen voor Freud, de Kahuna sjamanen het bewustzijn (uhane), het onderbewustzijn (unihipili) en het bovenbewustzijn (aumakua) hadden ontdekt.


De aumakua, de Hogere Zelf, is de "god" in ieder mens. Het is op dit niveau, boven het wakende, bewuste niveau, dat men het vermogen heeft om contact te maken met de geest helpers, te genezen en wonderen te verrichten. 

Max Freedom Long, een onderzoeker en geleerde van het Huna geloof in Hawaii, vertelde me vaak dat hij veel verbindingen had gevonden tussen Polynesiërs en de oude Egyptenaren. Hij voelde dat er veel bewijzen zijn die aantonen dat de Polynesiërs de landen in, of vlakbij, Egypte hadden verlaten in een periode voor het "Grote Drama" van Jezus, want de Hawaiianen waren bekend met alle belangrijke verhalen in het Oude Testament voor de komst van Christelijke missionarissen.

Max hield vol dat een zorgvuldige studie van Egyptische hiërogliefen zal aantonen dat ook zij op de hoogte waren van de drie soorten bewustzijn, de drie soorten levensenergie (mana) en de drie schaduw lichamen die overeen komen met de drie "eigen personen" en de drie "mana's" (levensenergieën). 

"De hiëroglief voor geest is altijd een vogel geweest, met name de ooievaar", zei Max. "In het vroege Egypte hebben we drie ooievaars die samenvallen tot bijna één ooievaar, een symbool voor de drie verenigde eigen personen van de mens."
"Voor mana is de code altijd water geweest. Deze hiëroglief was niet slechts één golvende lijn, maar drie, de één boven de ander. En voor de drie schaduw lichamen van de mens gebruikten ze drie paraplu's, één voor iedere van deze drie eigen personen."

Max zei vaak dat de enige leefregel in Huna is dat niemand iets mag doen dat een ander kan schaden. de enige zonde in deze spirituele filosofie is een ander mens schaden. Hiervoor gaven de meer ontwikkelde Kahuna's liefdediensten voor hun medemensen. 


Bron: "Totems, The Transformative Power of Your Personal Animal Totem" geschreven door Brad Steiger.

Huna Prayer foto: http://www.esotericonline.net/profiles/blogs/kahuna-philosophy?xg_source=activity

0 comments:

Een reactie posten