Het Mysterie van de "Op je knieën Grot Man"

Men heeft DNA testen uitgevoerd op de 10.300 jaar oude fossiel van "Op je knieën Grot Man" die in 1996 werd gevonden op het Prince of Wales Eiland bij Kethcikan in Alaska. Hij at voornamelijk vis en bij hem werden enkele stenen gereedschappen gevonden; deze gereedschappen suggereren dat hij van een grote afstand kwam.

Van alle mensen die vandaag de dag leven zijn hun genetische sporen terug te voeren op gemeenschappelijke voorouders die 60.000 jaar geleden in Afrika leefden. Terwijl ze naar Noord-Afrika migreerden en vervolgens naar het westen en het oosten en naar Europa en Azie trokken, muteerde hun gemeenschappelijke DNA af en toe. Bevolkingsgroepen die naar verschillende gebieden migreerden, hadden verschillende mutaties; wetenschappers hebben deze mutaties gecategoriseerd in haplogroepen en sub-haplogroepen. De eerste mensen die naar Amerika migreerden behoorden allemaal tot één van de vijf primaire haplogroepen: A, B, C, D, of X.

De "Op je knieën Man" had een DNA variant die men haplogroep D noemt, deze variant kwam voor het eerst 50.000 jaar geleden in Azie voor. Doordat men wist dat de "Op je knieën Grot Man" tot de D groep behoort, werd de kans heel klein dat er nog naaste verwanten van hem in Alaska zouden wonen. Uit vorige DNA onderzoeken onder Eskimo's, Athabaskans en indianen in het zuidoosten, bleek namelijk dat ze bijna allemaal afstammen van haplogroep A en een klein aantal van haplogroep B. De enige haplogroep D mensen in Alaska zijn de Aleuts, maar ze zijn slechts verre afstammelingen van de "Op je knieën Grot Man"; verre afstammelingen, want wetenschappers geloven dat de D mutatie ongeveer 50.000 jaar geleden voor het eerst in Azie verscheen. Na een verdere analyse kwam Kemp erachter dat de "Op je knieën Grot Man" tot de subgroep D4H3 behoort, die waarschijnlijk voor het eerst 20.000 jaar geleden verscheen. Maar het is nog steeds een exclusieve groep die slechts minder dan 2% van de inheemse Amerikanen delen. Van de 163 onderzochte Aleuts behoort niemand tot de D4H3 groep.
234 inheemse mensen in Alaska stonden in juni hun DNA af ter vergelijking, maar van hen bleek niemand een afstammeling van de "Op je knieën Grot Man" te zijn. Enkele van zijn genetische verwanten wonen langs de kustelijke regio's van Zuid-Californie, Ecuador en Yaghan in Tierra del Fuego, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

Volgens Kemp zijn onderzoek gebeurde er het volgende:
"Sommige familieleden van "Op je knieën Grot Man" besloten om naar het zuiden te trekken. De meeste van hen zijn op bestemmingen langs de zee terecht gekomen, dit bevestigt de theorie van wetenschappers die zeggen dat de zuidelijke 48 staten van de VS en Midden- en Zuid-Amerika zijn bevolkt door zeelieden die 20.000 jaar geleden vanuit Azie langs de kust van Alaska en Noord-Amerika kwamen."


Bronnen:
http://www.adn.com/news/alaska/rural/southeast/story/636254.html
http://www.andaman.org/BOOK/chapter54/text-OnYourKneesCave/text-OnYourKnees.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten