Haal omstreden E-nummers uit ons eten: stuur een protestmail!


Veel E-nummers hebben een slechte reputatie, maar is dat terecht? Foodwatch duikt voor u in de ondoorzichtige wereld van E-nummers. Daarbij hanteren ze het voorzorgsprincipe: is een E-nummer niet bewezen veilig, dan moet de overheid het simpelweg verbieden.


Vanaf vandaag publiceert Foodwatch Nederland elke maand een factsheet over een E-nummer, te beginnen met E102 (Tartrazine). Deze synthetische felgele kleurstof zit in honderden voedselproducten, textiel en cosmetica. Het is onder andere te vinden in vanillevla, custardpoeder, cakemeel, vruchten opsap, jam, snoep, mosterd, ijs, gebak, mayonaise, frisdranken, zoetzure producten, chips, soep, vissticks en vruchtenhagel. Maar ook medicijnen als Citrosan en Pantoprazol danken hun gele kleur aan E102.
Download hier de factsheet voor meer informatie
E102 is een azokleurstof en valt onder de beruchte 'Southhampton Six', die in verband worden gebracht met hyperactiviteit bij kinderen. In 2010 stelde de European Food Safety Authority de volgende waarschuwing verplicht op voedselproducten die deze kleurstoffen bevatten: ‘... kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.’ Daarnaast heeft E102 nog een aantal mogelijke bijwerkingen, waaronder allergische reacties bij astmapatiënten, migraine, wazig zicht, jeuk, hooikoorts en vlekken op de huid. Ook kan E102 zware, schadelijke metalen bevatten. Deze stof is dan ook in Noorwegen verboden en wordt in Groot-Brittannië op vrijwillige basis uitgefaseerd.
Om bovenstaande redenen is E102 omstreden. Daarom pleit foodwatch, net als 42 andere Europese consumentenorganisaties, voor toepassing van het voorzorgsprincipe: bij twijfel niet gebruiken!
Vindt u ook dat onze overheid haar consumenten hoort te beschermen en dus omstreden E-nummers uit ons eten moet verbannen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten