dinsdag 17 juni 2008

Onderdrukking van indianen in Amerika

Het verbaast me dat er in de gewone media nooit iets wordt getoond over de onderdrukking van de indianen in Amerika. Hier in Nederland denken we dat dit iets van lang vervlogen tijden is, maar helaas gaat dit tot op de dag van vandaag gewoon door. Zo ook afgelopen zaterdag toen Kahentinetha Horn, uitgeefster van Mohawk Nation News, werd geslagen door speciale troepen op de grens van de VS en Canada, waarbij ze een hartaanval kreeg. Momenteel ligt ze in een ziekenhuis in Canada. Katenies, die samen met haar reisde, werd gevangen genomen en zit nu op een onbekende plaats. Deze twee Mohawk grootmoeders waren dus het slachtoffer van het onderdrukkingsbeleid dat nog steeds voortduurt.

Kahentinetha schrijft artikelen die over soevereiniteit, de mijnbouw op inheems land, corruptie en grensoverschrijdende rechten gaan, en regelmatig is ze zeer kritisch ten aanzien van de acties van de politie en de overheid richting de inheemse bevolking, waardoor ze het doelwit is geworden van de Canadese overheid. Een paar maanden geleden waarschuwde Julian Fantino, de commisaris van de provinciale politie van Ontario, haar om geen voet in Ontario te zetten.

Haar artikelen leggen vaak de nadruk op de situatie dat Canada een bedrijf is dat het Schilpad Eiland plundert. De grond en de middelen behoren tot aan het Ongwehoneh volk en de enorme hoge schuld van Canada aan hen zal ze failliet laten gaan.


Terwijl Stephen Harper, de premier van Canada, publieke verontschuldingen maakte richting de inheemsen voor de misdaden op de scholen, maakten hij ook al voorbereidingen om het leger naar 6 naties te sturen. Afgelopen zaterdag haaldde de grenspolitie iedere auto met een indiaan erin naar de kant, waaronder ook Kahentinetha en Katenies. Had men een val opgezet om de twee Mohawk grootmoeders op te pakken? Men vermoedt dat als Kahentinetha geen hartaanval had gekregen ze op een geheime locatie zou zijn gedood .

Direct na dit incident verzamelden veel Mohawk en medestanders zich in Akwesasne, de thuisbasis van de Mohawk. De politie die Kahentinetha en Katenies aanviel, willen dat ze instemmen dat ze Canadees zijn, of anders zullen ze hen doden en iedereen die de kolonisatie van de indianen bestrijdt.


Dit incident staat echter niet op zichzelf. De laatste tijd zijn er meer van dit soort incidenten geweest. Zo werden vorige week een aantal mensen opgepakt die meelopen met de Longest Walk, een protestmars van de west naar de oostkust van Amerika, met als doel dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika meer rechten krijgen.

Als de Canadezen er zo'n spijt van hebben wat ze de oorspronkelijke inwoners van het land allemaal aan hebben gedaan, waarom gebeurt dit dan nog steeds? Waarom blijft het stil als Mohawk ouderen en grootmoeders op deze manier worden aangevallen?


1 comments:

Ester Jansen zei

Hey Mike,
Ben ook al druk brieven aan het schrijven en de media gelijk erachteraan.
Heb dit via C2 gehoord oja en als jij er ook al midden in zit dan mag je ook nog deze petitie ondertekenen...
lol..
ze hebben voor de 30e 2000 ondertekenaars nodig.zijn bijna op de helft,kijk ff op www.protectbearbutte.com

Protect Bear Butte

http://www.petition online.com/ BBappeal/ petition. html

View Current Signatures - Sign the Petition
www.protectbearbutte.com
till 30-6-2008
postcross this!!!!

Een reactie posten