Wiek Lenssen - The Year Zero


Vanavond heb ik Wiek Lenssen ontmoet, in het Broeinest in Eindhoven. Hij vertelde over zijn film The Year Zero die in 2002 in de bioscoop draaide en over zijn boek de Maya profetieën, het verhaal achter zijn film.

Ik heb veel met hem gepraat vanavond, want er waren maar ongeveer tien mensen. Het was echt leuk om Wiek Lenssen in het echt te ontmoeten, want zijn film had ik in 2002 in de bioscoop gezien en zijn boek heb ik een paar jaar geleden gelezen. De centrale figuur in de film is Zwervende Wolf, een Maya sjamaan, die al meer dan 20 jaar door Amerika heeft gezworven om alle indianen te verenigen. Volgens de Maya's eindigt op 21 december 2012 de Vierde Zon en de volgende dag betreden we de Vijfde Zon, gedurende deze overgang zal de zon drie dagen niet te zien zijn. In de aanloop naar deze overgang zullen er vele natuurrampen zijn, gebieden waar het veel regent kunnen droge gebieden worden en andersom, bepaalde gebieden zullen onder water verdwijnen en andere gebieden zullen opreizen. De nieuwe cyclus van ongeveer 5.200 jaar begint na 21 december 2012, de Vijfde Zon, en zal een periode worden van vrede, harmonie en een verhoogd bewustzijn.

Ik vond het boek van Wiek Lenssen een van de mooiste boeken die ik in mijn leven heb gelezen en heb bewondering voor Wiek. Hij wijdt zijn leven aan inheemse volkeren en zorgt er op die manier voor dat ze meer aandacht krijgen, met name ook over de slechte economische situatie waarin alle inheemse volkeren leven.

Wiek Lenssen heeft na al die jaren niet veel geld verdiend aan de film en wilde vanaf het begin ook dat een deel van de opbrengst ten goede zou komen aan de Maya's, dit is uiteindelijk pas recentelijk gelukt. Maar het trieste aan het hele verhaal is dat geen enkele omroep in Europa de film op TV wil laten zien, alleen in Griekenland is de film op TV geweest. De film en het boek vind ik prachtig, mysterieus en interessant. Je kunt de film op DVD kopen en het boek is ook nog steeds te koop:

http://www.wieklenssenfilm.nl
http://www.wieklenssenfilm.nl/The%20Year%20Zero%20Nederland2.htm

http://www.antenna.nl/bis/bis2004guat/Gua04_yearzero.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten