Globale opwarming ten einde?

Afgelopen winter was de gemiddelde temperatuur op aarde aanzienlijk lager dan het gemiddelde van de afgelopen honderd jaar. Satellietopnames uit januari laten zien dat er op het noordelijk halfrond in de afgelopen 42 jaar nog nooit zoveel gebieden met sneeuw waren bedekt. Maar ook op Antarctica op het zuidelijk halfrond, waar het nu zomer is, blijkt dat het ijs in januari nog nooit zo'n groot gebied had bedekt sinds de opnames in 1979 begonnen. De omvang van het ijs was maar liefst 30% groter dan het gemiddelde over de afgelopen 30 jaar.

In landen, van de USA tot China is het een strenge winter geweest, in de staat Washington viel op veel plaatsen meer dan 5 meter sneeuw in 2 weken tijd. Wisconsin maakte de zwaarste sneeuwval sinds 30 jaar mee. China maakte de zwaarste sneeuwval mee in 50 jaar, waardoor vele treinen niet konden reiden, meer dan 40.000 km aan hoogspanningskabels braken en veel oogsten zijn verwoest. In Afganistan viel een record aan sneeuw sinds 30 jaar, en buurland Tadjikistan maakte de strengste winter sinds 50 jaar mee en ook Japan kende een extreme sneeuwval.

In Saoedi-Arabie zagen de mensen het voor het eerst in hun leven sneeuwen, in Iran vond er in de woestijnen zware regenval plaats en in Turkije en in Griekenland daalde de temperatuur tot ongekende laagte, plaatselijk vroor het 31 graden en door sneeuwstormen werden honderden dorpen van de buitenwereld afgesloten.

In West-Europa en in Nederland was het echter een milde winter, maar in Groot-Brittanie was er veel ongekend veel sneeuw.

Deze extreem lage temperaturen lijken er sterk op dat de globale opwarming ten einde is, maar ik denk niet dat hiermee de klimaatsveranderingen ten einde zijn. Het lijkt er meer op dat het weer steeds extremer wordt met grote verschillen tussen maximum en minimum temperaturen en grote verschillen wat neerslag betreft. Het lijkt er sterk op dat het de laatste jaren meer regent en harder waait in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten