Verwoestende asteroïde in Oostenrijk 3123 voor Chr

Onderzoekers hebben na 150 jaar het spijkerschrift op de Planisfeer tablet van de Sumeriers ontcijferd. Op dit tablet staat een ooggetuigeverslag van een asteroïde die in Oostenrijk met een doorsnede van ongeveer 800 meter insloeg.

Het tablet werd door Henry Layard in de resten van de bibliotheek van het koninklijke paleis van Nineve in het midden van de 19de eeuw in het huidige Irak gevonden. De tekst verwijst naar de asteroïde als "witte steen komt naderbij". Met behulp van computers hebben wetenschappers deze waarneming gedateerd net voordat de dageraad aanbrak op 29 juni 3123 voor Chr. Ongeveer de helft van de symbolen op het tablet zijn nog leesbaar en de helft ervan verwijst naar de asteroïde. De andere symbolen geven de posities van wolken en van sterrenbeelden weer.

In de afgelopen 150 jaar hebben wetenschappers vijf mislukte pogingen gedaan om het schrift op dit tablet te ontcijferen. Mark Hempsell, één van de onderzoekers aan de Universiteit van Bristol die het schrift ontcijferde, zei: "Het is een wonderbaarlijke waarneming, een absoluut perfect stukje wetenschap." Volgens Mark Hempsell is de asteroïde door de grootte en de route die het aflegde waarschijnlijk in de Oostenrijkse Alpen bij Köfels ingeslagen. Deze inslag heeft een enorme impact gehad en ongeveer één miljoen vierkante kilometer zou door de inslag zijn verwoest. Minstens 20 oude mythen beschrijven volgens Mark Hempsell een verwoesting die op de inslag van deze asteroïde lijken, inclusief het verhaal over de vernietiging van Sodom en Gomorrah in de Bijbel en de oude Griekse mythe over hoe Phaeton nadat hij de controle over de zonnewagen van zijn vader was verloren in de rivier Eridanus viel.

De bevindingen van Dr Hempsall en Alan Bond, van Reaction Engines Ltd, zijn gepubliceerd in het boek: "Een Soemerische Observatie van de Inslag bij Köfels". De onderzoekers zeggen dat de asteroïde een verklaring is waarom er op Köfels bewijs is van een oude aardverschuiving van 5 km breed en 500 meter dik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten