Zon en Volle Maan

Hunahpu en Xbalanque, de jonge Heldentweeling van de Maya's; Hunahpu als symbool voor de zon en Xbalanque voor de volle maan.

Een tweeling ... de zon en de volle maan ... een tweeling.

Alleen de volle maan wordt door de Maya's gezien als mannelijk, alle andere maanfasen zijn vrouwelijk.

Pas na het lezen van het boek "Star Gods of the Maya" geschreven door Susan Milbrath en de volle maan die vorige week in het westen tijdens zonsopgang zichtbaar was, drong het pas echt tot me door waarom de volle maan door de Maya's als een tweeling van de zon wordt gezien.
Het zonnelicht dat op de maan weerkaatst geeft namelijk alleen een volle maan als de maan recht tegenover de zon aan de hemel staat, dus als de maan recht tegenover de zon staat, dan is het volle maan.

Vandaar de tweeling. Als je werking van de hemellichamen beter leert kennen, dan begin je de betekenis van oude mythologieen echt te voelen en te begrijpen. Een tweeling aan de hemel: de opkomende zon in het oosten en de ondergaande volle maan in het westen. En de ondergaande zon in het westen en de opkomende volle maan in het oosten. Prachtig.

De link hieronder is een prachtige afbeelding van de volle maan en de opkomende zon in één panorama foto van 180 graden (naar rechts browsen):
http://apod.nasa.gov/apod/ap081122.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten