Ineenstorting klassieke Maya cultuur - Eerste bewijs dat uitputting van natuurlijke bronnen de oorzaak is.

Jaguar Tempel in Tikal

Het “Journal of Archaelogical Science” publiceerde een artikel waarin men aantoont dat tijdens de laatste decennia voordat Tikal in de 9e eeuw werd verlaten, de bouwers overschakelden naar kwalitatief minder hout. Deze verschuiving is het sterkste bewijs tot nu toe, dat de Maya beschaving instortte doordat de natuurlijke middelen opraakten en niet door ziekte of oorlog.
Onderzoekers onder leiding van David Lentz, van de universiteit van Cincinnati in Ohio, namen monsters van houten balken uit alle zes de grote tempels en paleizen in Tikal. In de eerste drie tempels, die voor 741 na Chr. zijn gebouwd, werden alleen rechte grote stammen van de sapodilla boom gebruikt. De sapodilla boom levert bijzonder sterk hout, dat toch gemakkelijk te bewerken is.

Maar na die datum werden de lange sapodilla stammen bijna niet meer gebruikt; het hout van de campêche boom werd hierna gebruikt. Dit is een kleinere, knobbelige, boom, die bijna onmogelijk te bewerken is. “Het is zeker een minderwaardig materiaal”, zegt Lentz, die redeneert dat de tempelbouwers dit hout alleen zouden accepteren als de geschikte sapodilla bomen uitgeput waren.

Eerdere studies van stuifmeel afzettingen suggereerden dat ontbossing en bodemerosie toenamen toen de Maya-beschaving zijn ineenstorting naderde. Maar het hout uit de tempels van Tikal zijn de eerste bewijzen dat ecologische overexploitatie direct de Maya cultuur trof.

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten