Het Verband tussen Levensstijl en Kanker

Er zijn tijdens onderzoeken overtuigende bewijzen gevonden voor het verband tussen bepaalde soorten welvaartsvoedsel en het risico op kanker.

Hoe verminder je de kans op kanker?

 • Streef naar een slank postuur, vermijd overgewicht.
 • Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging, stevig wandelen kan ook.
 • Vermijd dranken met suiker en beperk het eten van calorierijk voedsel. Als je al fastfood eet, eet het dan zo min mogelijk.
 • Kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zoveel mogelijk. Beperk voorbewerkte zetmeelrijke producten zoals aardappelen en pasta.
 • Beperk de consumptie van rood vlees, zoals rund- varkens- en lamsvlees en vermijd bewerkt vlees (vleeswaren en worst).
 • Beperk het aantal glazen alcohol per dag tot twee voor mannen en één voor vrouwen. Om kanker te voorkomen kun je het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mond- en borstkanker.
 • Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel. Vermijd in zout geconserveerde, gezouten of zoute voedingsmiddelen.
 • Niet roken. Roken is de bekendste veroorzaker van kanker en één van de allerslechtste keuzes voor de gezondheid die je kunt maken.
Een bepaalde hoeveelheid alcohol verhoogt het risico op borstkanker met 7%. Er komt minder borstkanker voor bij vrouwen die veel champignons of champignonextracten eten. Vrouwen die 6 uur of minder slapen hebben 62% meer kans op borstkanker dan vrouwen die regelmatig 7 uur nachtrust hebben. Vrouwen die elke nacht genoten van een 9 uur lange nachtrust hadden 'maar' 36% kans op borstkanker.

De grootste studie ooit naar het verband tussen levensstijl en kanker is de EPIC-studie. Deze studie omvat 500.000 mensen uit 10 Europese landen, die van 1996 tot 2007 gevolgd werden. Ook hieruit bleek dat voeding belangrijk was voor de preventie van darmkanker. Vezelrijke voeding verlaagt het risico op dikke darmkanker. Voeding met veel rood of voorbewerkt vlees en alcohol verhoogt juist die kans. Het eten van veel vis, groente en fruit vermindert de kans op darmkanker, maar ook een actief leven.

Hoewel goede voeding en voldoende slaap zeker niet in alle gevallen deze ernstige ziekte kunnen voorkomen, is het zeker aan te bevelen de adviezen op te volgen en zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen.


Bronnen:

2 opmerkingen:

 1. Een aanrader het gidsje "wat zit er in uw eten?"
  Een duidelijk, overzichtelijk, wetenschappelijk onderbouwd gidsje over E-nrs van Corinne Couget ISBN 978907778828
  In een oogopslag te lezen welke ziekmakend/kankerverwekkend zijn.

  Ook een aanrader de DVD "De wereld volgens Monsanto" door onderzoek journaliste Marie-Monique Robin.
  Ik citeer; Gebruimakend van tot dusver ongeplubiceerde documenten en getuigenissen van slachtoffers, wetenschappers, en politici, schets een een nauwgezet beeld van een industrieel Rijk gebaseerd op leugens, botsingen met de Amerikaanse regering, chantage en corruptie, dat wereldleider is geworden in de genetisch gemanipuleerde gewassenproductie- dit alles zonder enige controle op en respect voor de effecten die haar ptoducten hebben op de natuur en de menselijke gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag gevonden dus nog een aanrader:
  Bewust koken zonder E-nrs door Dinneke van de Dikkenberg.

  BeantwoordenVerwijderen