Chakra's - Je bent één en al energie

Chakra's zijn energiecentra, die de poorten vormen tussen de mens en de kosmos. Het menselijke energieveld is opgebouwd uit verschillende lagen, waarvan de centrale punten de chakra's zijn. Chakra's zijn onzichtbare knooppunten van energie in je lichaam die levensenergie aantrekken, over je lichaam verdelen en weer afgeven. Chakra betekent in het Sanskriet wiel of schijf en wordt ook wel omschreven als een wielvormige draaikolk waarin verschillende niveau's van bewustzijn elkaar kruisen of tegenkomen. Doordat de chakra's ronddraaien wordt er energie aangetrokken, opgenomen en ook weer overgedragen, in een voortdurende energie-uitwisseling met de kosmos. Alles wat je als mens onderneemt vindt vanuit deze punten plaats. Je etherische lichaam trekt via de zonnevlecht chakra levensenergie vanuit de kosmos en je basis chakra vanuit de aarde aan.
Een chakra is ongeveer tien centimeter breed en de draairichtingen van de chakra's zijn verschillend en verschillen ook nog eens tussen mannen en vrouwen:
Het eerste, derde, vijfde chakra draait bij mannen rechtsom en bij vrouwen linksom en het tweede, vierde en zesde chakra draait bij mannen linksom en bij vrouwen rechtsom. Bij mannen is de draairichting dus tegengesteld aan de draairichting bij vrouwen. Het zevende chakra draait niet rond. Naarmate je ontwikkeling toeneemt, neemt ook de grootte van je chakra's en de trillingsfrequentie toe.

Als we alle chakra's kunnen openen en met elkaar kunnen verbinden, dan vormen ze een brug tussen onze geest en ons bewustzijn. Het werken met chakra's leidt tot diepe psychische en lichamelijke processen die tot genezing kunnen leiden. Je gaat namelijk anders tegen dingen aankijken dan volgens onze gebruikelijke materialistische levensvisie.
Chakra's lijken op trechtervormige bloemkelken met energiekanalen van een naar de fijnstoffelijke lichamen. Je eerste stuit chakra heeft vier van zulke kanalen, het aantal kanalen loopt richting je bovenste kruin chakra op tot bijna duizend kanalen.

Je lichaam bestaat uit drie kanalen die de zeven chakra's met elkaar verbinden:
 • Het linker kanaal, Ida Nadi, bevindt zich aan de linker kant van ons zenuwstelsel en geeft het vrouwelijke, maanaspect, van onszelf weer en het verleden. Dit is het kanaal dat onze emoties bestuurt. Op het fysieke niveau controleert het de linker kant van je lichaam en de rechter kant van je hersenen, terwijl op het subtiele vlak het uitdrukking geeft aan het verlangen om op zoek te gaan naar de waarheid. Personen die extreem gebruik maken van hun linker kanaal zijn emotioneel en leven vaak in het verleden. Ze voelen zich vaak schuldig en worden vaak door anderen gedomineerd. Het linker kanaal komt ook overeen met het Yin ascpect (de maan, de donkere kant) van ons wezen.

 • Het rechter kanaal, Pingala Nadi, bevindt zich aan de rechter kant van ons zenuwstelsel en geeft het zonnig, mannelijke aspect van onszelf weer en de toekomst. Het geeft ons de fysieke mogelijkheid voor actie en de mentale capaciteit voor analyse en planning. Het is de bron van onze artistieke creativiteit. Op het fysieke niveau controleert het de rechter kant van je lichaam en de linkerkant van je hersenen. Personen die voornamelijk gebruik maken van hun rechter kanaal zijn vaak erg mentaal en futuristisch. Ze zijn altijd aan het plannen en zijn erg actief. In extreme gevallen worden ze agressief en dominant (ego). Het rechterkanaal komt ook overeen met het Yang aspect (de zon, de lichte kant) van ons wezen.

 • Het centrale kanaal, Sushumna Nadi, bevindt zich in het midden van ons zenuwstelsel, dat ook wel bekend staat als het autonome zenuwstelsel. Het is verantwoordelijk voor onze spirituele evolutie en onze fysieke, mentale en emotiole balans. Dit kanaal is in veel religies en filosofieën beschreven, en Lao Tse beschrijft het in zijn werk "Tao Te King" als de middenweg. Op het fysieke niveau controleert dit kanaal alle spontane functies, zoals ademen, hartslag etc.

De chakra's hebben drie belangrijke functies:
 • ze voorzien iedere laag van je aura en je fysieke lichaam van levensenergie;

 • ze bewerkstelligen de ontwikkeling van verschillende aspecten van bewustzijn;

 • ze zorgen voor de doorstroming van energie tussen verschillende niveau's van de aura.

In ons lichaam bevinden zich zeven hoofd chakra's die normaal met elkaar in harmonie zijn. Naast deze zeven hoofd chakra's zijn er nog tal van kleinere chakra's, zoals in je handen en je voeten. Door bepaalde gebeurtenissen kunnen de energie punten (chakra's) verstoort raken, waardoor je lichamelijke - of emotionele klachten kunt krijgen. De chakra's kunnen meer of minder goed functioneren, dat samenhangt met de lichamelijke en de emotionele toestand waarin je verkeert.

De zeven hoofd chakra's zijn de volgende:
 1. Het wortel- of stuit chakra bevindt zich aan de onderkant van je ruggengraat in je stuitje en wordt in verband gebracht met 'aards overleven', zoals werk, voeding, lichaamsverzorging, woonomgeving en financiën.
  Een goed functionerend wortel chakra zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat en dat je het leven met vertrouwen tegemoet treedt. Ook laat het zien dat je bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor alles dat er op je pad komt en dat je er redelijk goed in slaagt om je wensen en verlangens te manifesteren in de concrete, aardse werkelijkheid.
  Als je wortel chakra niet goed functioneert, dan voel je je niet helemaal veilig in je aardse lichaam, waardoor je je bijvoorbeeld regelmatig opgejaagd of nerveus voelt zonder een duidelijke reden. Ook wijzen structurele problemen met geld, werk of wonen vaak op een blokkade in je eerste chakra. Mensen die niet helemaal goed geaard zijn kunnen door anderen worden ervaren als dromerig, zweverig of makkelijk beïnvloedbaar.
  Het eerste chakra is verbonden met het element aarde en de kleur is rood.

  Symptomen als je eerste chakra niet goed functioneert zijn diarree en een grote behoefte aan slaap. Als het te sterk werkt dan uit zich dat in woede en agressie.


 2. Het navel chakra ligt ongeveer twee centimeter onder je navel en wordt in verband gebracht met emoties en seksualiteit. In dit centrum ligt je instinctieve vermogen dat we bijvoorbeeld kennen in situaties van crisis of grote bedreiging en eerste indrukken. Het navel chakra geeft belangrijke informatie over hoe je je voelt in bepaalde situaties of bij bepaalde mensen. Vanuit het navel chakra wordt ook seksualiteit beleefd. Kwetsuren die we tijdens het contact met de andere sekse opdoen, of door seksueel geweld. laten hun sporen in deze chakra na.
  Je navel chakra functioneert goed als je naar je gevoelens luistert en deze eerlijk onder ogen durft te zien. Iemand waarvan het navel chakra niet goed functioneert kan geen goed contact met zijn of haar gevoelens maken, waardoor die persoon moeilijk voor zichzelf kan kiezen en zo zijn of haar eigen gaven niet ontwikkelt en ontplooit.
  Het tweede chakra is verbonden met het element water en de kleur is oranje.

  Als je tweede chakra niet goed of te sterk functioneert dan zijn je gevoelens geblokkeerd en uit zich dat in huilbuien.

 3. Het derde chakra bevindt zich ter hoogte van de zonnevlecht, in de buurt van je Plexus Solaris bij je maag. Het vormt de bron van levensenergie en creativiteit en wordt in verband gebracht met je wilskracht en de metabolische energie, waardoor je gedachten, verlangens en wensen om kunt zetten in daden.
  Bij een optimaal functionerend derde chakra stromen de creatieve impulsen van de ziel moeiteloos door naar de aardse werkelijkheid: iemand is in staat om zijn diepste dromen en verlangens te verwezenlijken en voelt zich daarmee wezenlijk vervuld.
  Het derde chakra is verbonden met het element vuur en de kleur is geel.

  Symptomen als je derde chakra niet goed functioneert zijn onmacht, impotentie en een slap gevoel in je maag. Als het te sterk werkt dan uit zich dat in zenuwachtigheid.
 4. Het hart chakra is je vierde chakra en bevindt zich bij je hart. Het is de bron van liefde en vergevingsgezindheid. Hoe meer je hart chakra is ontwikkeld, hoe meer liefde je voor anderen voelt. Het hart chakra is een brug tussen je onderste en je bovenste chakra's.
  Het vierde chakra is verbonden met het element lucht en de kleur is groen.

  Symptomen als je vierde chakra niet goed of te sterk functioneert zijn hartkloppingen.

 5. Het keel chakra bevindt zich in het middel van je keel in de buurt van je strottenhoofd en wordt in verband gebracht met communicatie en creativiteit. Een goed ontwikkeld vijfde chakra betekent dat je goed je gevoelens en gedachten kunt uiten, dit kan via spraak maar ook via kunst. Het vijfde chakra is hierdoor ook een bron van creativiteit.
  Het vijfde chakra is verbonden met het element ether, geluid, en de kleur is blauw.

  Symptomen als je vijfde chakra niet goed functioneert zijn een brok in je keel, een zwakke stem en dat je jezelf moeilijk uit kunt drukken. Als het te sterk werkt dan uit zich dat in een spraakwaterval.

 6. Het derde oog is je zesde chakra en ligt tussen je wenkbrauwen. Het derde oog wordt in verband gebracht met helderziendheid, intuïtie en verbeeldingskracht. Als je zesde chakra in evenwicht is, dan ben je in staat om je bewust open te stellen of af te sluiten voor de energie van een andere persoon. Als je vertrouwt op je intuïtie die een verbinding staat met de kosmos en de andere dimensies, ga je inzien dat toeval eigenlijk niet bestaat, maar dat dingen om een bepaalde reden gebeuren.
  Het zesde chakra is verbonden met het element licht en de kleur is indigo.

  Als je zesde chakra niet goed functioneert dan uit zich dat in onklare gedachten en als het te sterk werkt in hoofdpijn.

 7. Het kruin chakra ligt in de buurt van je kruin en wordt in verband gebracht met kennis en zicht en stelt je in staat om contact te maken met de diepere betekenis van gebeurtenissen, zodat je inzicht krijgt in je levenspad en meer begrip krijgt van je levensdoel.
  Het zevende chakra is verbonden met het element gedachte en de kleur is paars / violet.

  Als je zevende chakra niet goed functioneert uit zich dat in angst en emoties en als het te sterk werkt in positieve zuivering.
Op deze site staan oefeningen om je chakra's in balans te brengen:
http://www.feelgoodcompany.nl/page616

We zijn gezond en voelen ons goed als er voldoende levensenergie door ons lichaam stroomt. Als er te weinig levensenergie door ons lichaam heen stroomt, als deze energie niet in balans is, of als deze energie in ons lichaam wordt geblokkeerd, dan kunnen we ziek worden.
Blokkades kunnen genezen worden door de chakra's aan energietrillingen bloot te stellen d.m.v. edelstenen, de natuur, meditatie, klanken en muziek. Doordat deze frequenties zuiverder zijn dan het niveau waar je je op dat moment bevindt, gaan de chakra's sneller draaien waardoor de blokkades stapsgewijs opgeheven worden.

2 opmerkingen:

 1. Cornelius v Noort25 oktober 2010 om 10:35

  love it when a plan is come together

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mike, je hebt me in verwarring gebracht. Ik lees op de volgende site dat chakra's rechtsom draaien als het goed functioneert en linksom als er een blokkade op zit en al helemaal geen verschil tussen mannen en vrouwen. Kun jij dit nader toelichten?
  http://www.hetnieuweinzicht.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=277&Itemid=100221

  BeantwoordenVerwijderen