Reactie op nieuwsbericht over 2012 (2220)

Vandaag was er een bericht in de media met de sensatie titel "Wereld vergaat pas in 2220". Dit bericht was ook bij het nieuwsbericht op de radio, op teletekst en op veel interpagina's. De bron is een artikel uit het tijdschrift "Natuurwetenschap en Techniek": http://www.natutech.nl/00/nt/nl/47/artikel/26050/Balen:_%272012%27_is_pas_over_twee_eeuwen.html

Zo zie je dat iedereen elkaar napraat en verder geen onderzoek doet, want er staan nogal wat fouten in:
- De Maya's hebben nooit gezegd dat de wereld in 2012 zal vergaan en de film over 2012 die binnenkort in de bioscoop draait is grote onzin;
- De kalender van de Maya's loopt niet in 2012 af; er eindigt een grote cyclus, maar de kalender blijft gewoon doorlopen.

De Telegraaf maakt er helemaal een sensatie van: "Recent onderzoek van archeologen, astronomen en wiskundigen laat echter zien dat die datum helemaal niet klopt. De kalender van de Maya's loopt pas twee eeuwen later af." Het jaartal 2208 komt van één persoon: Andreas Fuls en niet van archeologen, astronomen en wiskundigen; Andreas Fuls kwam een aantal jaren geleden met een andere correlatie, waarbij hij de periode van de Klassieke Maya's, en het einde van de huidige cyclus, ongeveer 200 jaar naar voren schuift.

De oorzaak van het probleem is de vraag: "Met welke datums in onze kalender komen de Maya datums uit de Lange Telling overeen?" De Maya's gebruikten diverse kalenders, waaronder de heilige kalender (Tzolk'in) van 260 dagen en een zonnejaar kalender (Haab) van 365 dagen. Om langere perioden aan te geven, gebruikten ze de Lange Telling. Op het moment dat de Spanjaarden aan het begin van de 16e eeuw Midden-Amerika binnen vielen, werd de Lange Telling niet meer door de Maya volkeren gebruikt. Datums die de Spanjaarden hoorden, waren dus datums uit de Tzolk'in en de Haab kalenders, die maar een periode van 260 en 365 dagen aangeven. Vandaar dat het niet duidelijk was, wat de overeenkomstige Gregoriaanse datums van hierogliefen uit de Klassieke Tijd (tot 800 na Chr.) waren.

De laatste 100 jaar zijn er misschien wel 52 correlaties (omzettingsmethoden) geweest en hiervan zijn er twee overgebleven (en misschien nog een derde): de ene groep ondersteunt de Thompson correlatie, ook wel 584283 correlatie, of GMT, genoemd, en een andere groep ondersteunt de Lounsbury correlatie, ook wel 584285 correlatie genoemd. Beide correlaties verschillen slechts twee dagen van elkaar; de 584283 correlatie valt op 21 december 2012 en de 584285 correlatie op 23 december 2012.

Een aantal weken geleden hoorde ik van Luuk Buursen dat hij 20 jaar onderzoek heeft gedaan naar de omzetting van de Lange Telling en volgens hem valt het einde van deze cyclus op 4/5 mei 2040. Ik heb een aantal datums van hem onderzocht volgens de stand van de sterren, met het programma Starry Nights, en steeds klopte zijn omzetting; ook kloppen al zijn datums wanneer er volgens de oude Maya's zonsverduisteringen zouden zijn geweest, terwijl dit misschien in de helft van de gevallen volgens de andere twee correlaties niet klopt . Hij heeft zijn ontdekking naar Mayanisten gestuurd, maar er is nog geen uitspraak over gedaan.

Het meest overtuigende bewijs is natuurlijk koolstof datering. Ik ken twee dateringen die er zijn gedaan om datums uit de Lange Telling naar onze kalender te herleiden:
 1. 33 houten balken van Tempel IV uit Tikal zijn gedateerd op een gemiddelde datum van 746 na Chr. +/- 34 jaar. Op deze balken stond een datum uit de Lange Telling die volgens de GMT correlatie (584283 correlatie van Thompson) vielen op 741 na Chr. Dit is natuurlijk een nauwkeurige overeenkomst. De correlatie van Luuk Buursen valt rond 750 na Chr. (ik weet niet welke Lange Telling er op de balken stond, dus ik heb de datum volgens Luuk zijn methode niet precies uit kunnen rekenen) en zou ook kunnen kloppen.

 2. Monsters van afgesloten doodskisten uit de Late Klassieke Tijd (600 - 900 na Chr) uit de oude Maya stad Muklebal Tzul in Belize werden onlangs met koolstof datering gedateerd tussen 600 en 810 na Chr; dit komt overen met de GMT datums voor de Late Klassieke Periode en ook met de methode van Luuk Buursen.
Door deze koolstof methode blijven er volgens mijn opinie drie correlaties over: GMT, 584285 en die van Luuk Buursen. Het einde van de huidige Lange Telling cyclus valt dus op één van de volgende drie datums: 21 december 2012, 23 december 2012 of op 2 november 2040.

11 opmerkingen:

 1. Mooie uiteenzetting en interessante ontdekking van Luuk Buursen. In welke mate is de timewave zero van invloed op deze theorie, aangezien McKenna in eerste instantie uitkwam op 17 november 2012 en deze vervolgens later 34 dagen heeft opgeschoven om gelijk te vallen met de eindtelling van de lange telling kalender. Hoe dan ook, ik ben benieuwd hoe de theorie zich zal ontwikkelen. In mijn beleving heeft dat meer nieuwswaarde dan wat gisteren landelijk is gepresenteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry, maar ik heb me niet zo verdiept in de Dreamspell kalender, doordat de Dreamspell kalender van Jose Arguelles geen Maya Tzolk’in kalender is en als je bijvoorbeeld je geboorte dagteken volgens deze kalender uitzoekt, dan blijkt dat die niet overeenkomt met het dagteken volgens de Tzolk’in kalender. De Dreamspell kalender loopt namelijk niet synchroon aan de heilige Maya kalender en behalve de namen van de daggezichten zijn er weinig invloeden van de Maya’s in terug te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We praten langs elkaar heen Mike. Ik hecht overigen ook niet veel waarde aan de dreamspell kalender. Google eens op timewave zero, best interessant en in mijn beleving heeft deze twz niets te maken met de dreamspell kalender.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb net dit stukje gelezen: http://www.soulsofdistortion.nl/dutch/Spiegelbeeld%202.html van Jan Wicherink en klinkt zeer interessant!

  Bedankt voor de goeie tip, ik zal me er de komende tijd eens in gaan verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag gedaan. Jan Wicherink heeft overigens een heel toegankelijk en inspirerend boek geschreven: "Ontheemde zielen ontwaken".

  Ben je al wat verder gevorderd in de materie, dan kan ik je het boek "Voorbij 2012" aanraden van Geoff Stray, dikke pil en soms lastig te lezen, maar beschrijft zo'n beetje alles van wat er bekend is over het fenomeen 2012.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Graag had ik geweten welk daggezicht ik heb. Ben van 26 april 1951

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kan je daggezicht uit laten rekenen op deze website: http://www.diagnosis2012.co.uk/mlink.htm. Aan de linkerkant vul je de datum in, druk op Calculate en aan de rechterkant verschijnt de Maya datum. Achter Tzolk'in zie je dan je daggezicht, in jouw geval Ahau.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Mike,
  Dank je, had het al opgezocht. Alles wat met de Maya's te maken heeft en 2012 boeit mij enorm. Weet dat er ons katastrofen te wachten te staan en dat wij op weg zijn naar de vijfde zon, maar de mensheid moet het heft zekf in handen nemen. Mijn vriendien is de enige met wie ik erover praat? Wij zijn soulmates en ervan over tuigt dat wij in dezelfde zielengroep zitten. Heb het boek van Newton op dat gebied besteld, heb het nog niet gelezen.Egypte is ook zo iets interessant, de archeologen willen het niet geweten hebben dat de piramiden en al wat erbij hoort veel ouder zijn. Heb daarom ook verschillende boeken van Von Däniken omdat ik zijn theoriën zeer boeiend vind. Als jij nog boeken weet die ik absoluut moet lezen laat het mij weten.
  Groetjes,
  Lut

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Lut,

  Wat John Anthony West over het oude Egypte denkt vind ik ook heel interessant. Op mijn blog kun je er de videoclip van zien:
  http://mikegeubel.blogspot.com/2008/12/magical-egypt-door-john-anthony-west.html

  Groeten,
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Mike,
  zal ik zeker doen. Kun je mij uitleg over het Ahau teken geven.
  Groetyjes, Lut

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Lut,

  De betekenis van de Tzolk'in tekens kun je in mijn boek lezen in Hoofdstuk 2: http://mikegeubel.blogspot.com/2009/05/maya-mysterien-ontwaken-h2-harmonie-van.html

  Groeten,
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen