E524 - Zeer Giftig!

Afgelopen nacht werd ik om 4 uur wakker door flinke pijn in mijn darmen. Ik heb gevoelige darmen en als ik iets 'verkeerd' heb gegeten, dan krijg ik pijn in mijn darmen. Als het door het avondeten komt, dan komt de pijn voordat ik naar bed ga, dus dit was niet van het avondeten.


Wat had ik gisteren avond gegeten? Fruit en later op de avond zoute pepsels van Bolletje (dunne bruine zoute staafjes). Ik keek vanochtend op het pakje en het volgende zit erin: tarwebloem, zout, emulgator (sojacithine), plantaardige olien en vetten, tarwemoutmeel, zuurteregelaar (E524), gist en ui extract.


Ik zocht eerst op Internet naar sojacithine, maar dat schijnt een onschadelijke stof te zijn. Daarna zocht ik op E524 ... en toen had ik de oorzaak gevonden.


Op deze site: http://www.calorielijst.nl/e-nummers/ vond ik dat E524 natriumhydroxide is. En vervolgens op Wikipedia las ik het volgende:

 • Natriumhydroxide wordt in de voedingsmiddelenindustrie toegepast als zuurteregelaar onder het E-nummer E 524. Dat klopt, want dat zit in de zoute pepsels;
 • Caustische soda, bijtende soda of bekend onder de handelsnaam Destop;
 • Toepassingen: o.a. fabricage van zeep, fabricage van kleurstoffen, reiniging van vet, olie en petroleum, ontwikkeling van belichte printplaten in de elektronica, bestanddeel van gootsteenontstoppers, bestanddeel van ontharingsmiddelen.
en als klap op de vuurpijl: Omgang: draag veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril.

En die giftige troep zit in ons voedsel, echt belachelijk!


Ik Wil Bolletje... nee, voor mij geen giftig Bolletje meer!!

15 opmerkingen:

 1. 1- Het is niet zeker of het giftig is, omdat het een zeer sterke base is, en het bijtende karakter overheerst. Dit is echter alleen zo bij hele sterke concentraties natronloog.
  Natriumhydroxide wordt gewoon gemaakt uit water met keukenzout! Alleen de samenstelling van de atomen zorgt ervoor dat het basisch wordt. En dus in hoge concentraties gevaarlijk kan zijn.
  2- maar niet in de mate waarop het in jouw voedsel zit, in bijna alle producten zit natronloog (natriumhydroxide) Natronloog fungeert in voedsel als een zuurteregelaar,om de zuurgraad van het product te regelen. De zuurgraad is van belang voor de structuur en smaak van een product en speelt een rol bij het voorkomen van bederf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. p.s. Uien kunnen zorgen voor hevige darmklachten, misschien handig om daar eventjes verder naar te zoeken..
  Zoals ik al zei, bijna in alle producten die je eet komt natriumhydroxide voor, dus dat zal niet de oorzaak zijn..
  Veel succes nog naar het zoeken van de oorzaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de informatie, toch eet ik ze niet meer.

  Groeten,
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elise...je gebruikt precies dezelfde argumenten om ons te vertellen dat er niets aan de hand is...net zoals de bestaande boevenbende ons wijs wil maken...hou eens op...om al je antwoorden in bestaande boeken en zo op te zoeken...en denk gewoon eens zelf na...
  Op deze manier...kun je alles wel goed praten haha...het is troep...en dat blijft het...
  vaak zijn de duurste merken het slechtst...met de meeste rotzooi erin...
  Groeten Maarten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens het op wetenschappelijk gwfundeerde E-nr boekje van Corinne Couget; Ik citeer;
  Zuurteregelaar en syntetische hulpmiddel.
  Dit additief wordt verwerkt in voeding voor baby's en jonge kinderen.
  Daarnaast in Margarine, chocolade repen, roomijs, cacaopeder en gelatine.
  Het wordt meestal als een onschuldig chemisch product gezien en is ook toegestaan bij de verwerking van biologische patisserie.
  Toch kan het leiden tot overgeven en problemen met de ademhaling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hoeft je geen zorgen te maken, Natriumhydroxide is in verdunde toestand zeker niet schadelijk. Het bestaat uit natriumionen en hydroxide ionen die overal in je lichaam aanwezig zijn. Een zeer geconcentreerde Natriumhydroxide oplossing is bijtend ja. Maar bedenk dan ook dat "puur" gedestilleerd water giftig is als je er twee liter van drinkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb nog nooit zoveel onzin gehoord als van Anoniem 15 juli 2012 17:32.

  Puur gedestilleerd water kan niet giftig zij. Er zit niks in.

  Het enige is dat dit water zich gaat binden met mineralen uit jou lichaam. Die je dan uit zeikt.

  Hierdoor kan je een te kort krijgen, als je niet genoeg mineralen hebt.

  Zorg er voor dat je genoeg mineralen binnen krijgt, en zorg er voor dat je genoeg "puur" Omgekeerde osmose water drinkt om al de overtollige mineralen weer af te voeren.

  Zo simpel is het.

  Taco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Michelle Gentle11 juli 2013 om 10:29

  Sinds twee maanden eten wij e-nummer vrij, gezien mijn zoon de ziekte van pfeiffer heeft. Gisteren wilde mijn jongste zoontje zoute sticks meenemen en ik dacht 'ach kan niet zoveel kwaad'. Maar niets is minder waar! Een vriendin van mij was bij mij thuis met haar dochter van 1 jaar en alle 3 de kinderen zaten heerlijk van de zoute sticks/pepsils te eten. De sfeer was heel gezellig, maar na een uur waren alle drie de kinderen enorm dwars en een stel stuiterballen. Gezien de kinderen geen rommel eten, kon het alleen de zoute sticks zijn. Na de verpakking bekeken te hebben, kon ik alleen maar bedenken dat Natriumhydroxide helemaal niet zo onschuldig is als men zegt.
  Natriumhydroxide = bijtende soda, wordt gebruikt als gootsteenontstopper. Verder vond ik op het internet dat Otrivin neusspray, nadrukkelijk maar beperkt gebruikt mag worden. Hierin is ook Natriumhydroxide verwerkt. In de bijsluiter staat als bijwerking o.a. coma!! Ik raak niet snel van m'n stuk, maar wat ik gisteren bij mijn kinderen zag gebeuren zegt mij voldoende. Bijtend of niet bijtend, gewoon keukenzout... Gewoon naar je lichaam luisteren, je lichaam geeft aan wanneer iets niet ok is.

  Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn hemel, wat zijn mensen toch volhardend in hun overtuiging als het in hun straatje past, maar niet worden gehinderd door iets meer details en kennis (ook van het eigen lichaam). Iedere stof kan de chemische processen in je lichaam ontregelen (en is dus op dat moment een vergif), ook water (kraan, fles of reversed osmose). De mate waarin en wanneer een stof giftig is wordt o.a. bepaald door de dosis en de eigenschappen. Ook water kan dus, zij het in een heel hoge dosis, giftig zijn. Hierbij treedt een verstoring van de osmotische waarde van het bloed op, waardoor de rode bloedcellen kapotgaan en er kalium vrijkomt dat het hart(ritme) ontregelt. Als uitsmijter: omdat in principe alle stoffen een vergif kunnen zijn (of worden doordat je lichaam/organen deze omzetten in andere producten) moet je ook kritisch kijken naar de ingrediënten en kwantiteit daarvan in je eigengemaakte maaltijden. Wedden dat, wanneer je werkelijk inzoomt op de samenstelling van b.v. kruiden, specerijen en sappen, tot de conclusie komt dat je eigenlijk niets meer kunt eten! De eigenschappen van natronloog (NaOH) zoals die op chemiekaarten en Internet te vinden zijn hebben betrekking op het werken met (bijna) pure of hoog geconcentreerde varianten van deze stoffen - al of niet in een laboratorium- of fabrieksomgeving. Dit soort informatie in handen van leken levert alleen maar paniek en paniekzaaierij op...

  Eet smakelijk allemaal.

  Wim.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het viel mij op, dat na het drinken van chocolademelk ik ook buikpijn kreeg,
  In de cacao van Krüger zit het namelijk ook (Duits merk).
  ook hier zit E 524 in.
  Waarom komen voedseldeskundigen niet in beeld met al deze Giftige E-nummers?
  Waarom worden deze stoffen niet bekeurd?
  Dan zou de belastingkist overlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In Duitsland verkopen ze laugenbrezels (pretzelachtige/krakelingvorm broodjes). Hier wordt ook NaOH (natronloog) bij gebruikt net zoals in de zoute sticks. De NaOH zorgt voor een bruinkleuringsreactie en geeft het typische bruine kleurtje en smaak aan de sticks en de broodjes. Het NaOH reageert volledig in de oven en is dus niet schadelijk om te eten en daarom is dit goedgekeurd. Ik studeer voedingsmiddelentechnologie en was eerst ook verbaasd dat dit in eten zit, maar na meer geleerd te hebben over hoe de reactie verloopt weet ik dat het niet schadelijk is om te eten en eet ik de broodjes en sticks gewoon met smaak :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik geloof het ook niet maar kan het niet zo zijn dat ons eten onder de hele linie iets basischer wordt en dat dat in meer of mindere mate wel schadelijk is..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hou toch es op met de schuldige te zoeken in een bepaald additief..wsl was je maag al niet zo happy en heeft het eten van een snack de doorslag gegeven. Het is precies zoals in voorgaande reacties; alle voedingsmiddelen zijn giftig als deze in te hoge mate worden ingenomen. Van een kraanwater/ bronwater- overschot, raakt een mens in coma....maar water is toch goed? Nee dus, in te grote hoeveelheden is het schadelijk. Net als met alle voedingsstoffen is een normale dosering per dag prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik dacht ook dat het onschuldig was, totdat ik Androgel dagelijks moest gaan opsmeren. Uurtje later begon misselijkheidsgevoel dat iedere dag zo'n 4 tot 5 uur aanhield. Laatste dagen versterkte het gevoel en kreeg ik er ook ultra droge ogen, droge mond (met aften), droge keel en exceem van...

  Wellicht kan het in kleine hoeveelheden bij de meeste mensen geen kwaad - maar bij mensen die er gevoelig voor zijn (zoals ik) en/of bij stapeling in de spieren door het opsmeren, ontstaat er een andere reactie.

  Ik heb vandaag niet gesmeerd en misselijkheidsgevoel is al een stuk minder (heeft natuurlijk enige tijd nodig eer dat het compleet uit het lichaam is)...

  Ik ben geen wetenschapper, maar het verband is in mijn geval duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als je alles bekijkt steek je niets meer in je mond dan ga je dus dood van de honger
  Uit gezocht is bijvoorbeeld dat bepaalde stoffen in spinazie, sla en andijvie giftig zijn bij een consumptie van 50 kg
  Poke hoe dwaas moet je zijn om 50 kg op te eten
  Gistculturen zijn per definitie schadelijk ,nou stop maar met bier en brood consumeren want je gaat gegarandeerd dood
  Surprise je gaat sws dood
  LEEF

  BeantwoordenVerwijderen