"Juanita" Het mooie meisje van Ampato. Arequipa - Peru

"Juanita",het mooie jonge meisje werd op 8 september 1995 in bevroren toestand gevonden op de top van de Ampato vulkaan op 6.380 m hoogte, door Miguel Zárate, José Chavéz en Johan Reinhard (zie foto).

Ze was ongeveer 12 tot 14 jaar oud toen ze ongeveer 550 jaar geleden op de Apu Ampato vulkaan door Inca priesters werd geofferd. Al die jaren zat ze verborgen in het ijs.

Sinds 1990 was de naburige vulkaan Sabancaya aan het uitbarsten. Gloeiende as kwam in de gehele regio terecht, waaronder ook op de Ampato-vulkaan. Hierdoor smolt het ijs op de top van de vulkaan, waarna deze voor het eerst in 500 jaar bloot kwam te liggen. In de ijskap zat het lichaam van een jong Inca meisje, gewikkeld in stoffen. De bundel viel zo'n 150 meter naar beneden in de krater, verloor daarbij de verentooi die het meisje waarschijnlijk droeg en kwam tegen een rotsblok tot stilstand. Hier bleef het lichaam drie weken liggen, totdat ze door Johan Reinhardt en zijn kompaan, werd ontdekt. Eén kant van haar gezicht was reeds door het zonlicht aangetast en bleek minder goed bewaard dan de rest van haar lichaam. Ze wordt in een bevroren kist in het Museo Santuarios Andinos in Arequipa tentoongesteld.

Johan Reinhard besloot hierna ook op andere bergen in de buurt naar offers te gaan zoeken. Hij vond twee tombes met in totaal drie lichamen van geofferde kinderen. Twee jongens en een meisje. Later vond men op de Misti-vulkaan ook diverse tombes van geofferde jongens en meisjes.

Juanita werd uitgekozen om te dienen als zoenoffer voor de Sabancaya vulkaan, die in de 15de eeuw een zware uitbarsting kende en het gehele gebied in gevaar bracht. Samen met een aantal priesters en belangrijke personen vertrokken ze in processie vanuit Cusco naar de vulkaan in de buurt van Arequipa, een tocht van honderden kilometers. Uit onderzoek bleek dat men haar voedsel onthield, waardoor de verdovende middelen die haar werden toegediend voordat ze om het leven werd gebracht sneller werkten.

De priesters riepen de apu's op, de berggeesten, om niet langer kwaad te blijven en boden het onschuldige kind als offer aan. Uit röntgenonderzoek bleek dat ze door een precieze slag op haar rechter slaap werd gedood. Ze werd in verschillende dure stoffen gewikkeld, gemaakt van vicuña-haar en alpaca-wol, en achtergelaten op de top van de vulkaan.

Dit ritueel noemt men "capacocha", de "uitverkorenen van de goden". De Inca's aanbaden naast de zon en andere hemellichamen ook de bergen die hen omringen. In hun religie zijn de apu's de geesten van de bergen die hen beschermen. Menselijke offers werden alleen gebracht als de tijd dat vereiste, zoals tijdens hongersnood, epidemieën, aardbevingen, de dood van een heerser of tijdens "positieve" gebeurtenissen zoals de troonsbestijging van een nieuwe heerser. Uit DNA onderzoek bleek dat Juanita een vader van Panamese afkomst zou hebben gehad en een moeder uit het Andes gebied. Ze is 1 meter 48 cm groot en weegt ongeveer 45 kg. Ze is tussen 1450 en 1470 gestorven, dat overeen komt de periode waarin een grote uitbarsting van de Sabancaya vulkaan plaats vond. In de glazen kist waarin ze nu wordt tentoongesteld is het -20°C en een luchtvochtigheid van 99%. Er is ook weinig licht aanwezig om de mummie niet te beschadigen.

Bronnen:

  • Bezoek aan Museo Santuarios Andinos - Universidad Catolica de Santa Maria, Arequipa in Peru.
  • Wonderen en mysteries van de Andes: Juanita, de "ijs-maagd", http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/volkeren/70736-wonderen-en-mysteries-van-de-andes-juanita-de-ijs-maagd.html
  • Pre-Columbiaanse offerpraktijken, http://www.kronosworld.nl/Offerrituelen.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten