Suiker en fructose: grootste veroorzakers van ziektes


Er is een direct verband tussen de obesitas (extreem overgewicht) epidemie en de consumptie van suiker. Veel diëtisten hebben nog een probleem met het feit dat je niet van vet maar van suiker dik wordt, maar de feiten liegen niet. Bovendien blijkt nu dat de overconsumptie van suiker niet alleen tot overgewicht leidt, maar ook ook tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.


Een eeuw geleden was onder de werkende bevolking overgewicht zeldzaam. Slechts 3% van de bevolking had een bloeddruk van 140/90 of hoger. Vandaag is dat meer dan 24% van de bevolking. 90 jaar geleden bestond het beroep van hartspecialist niet eens. Sinds 1950 is het percentage hartspecialisten met 7000% gestegen! Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan 30.000 hartoperaties uitgevoerd.


Waar die explosie van hart- en vaatziekten vandaan komt? Niet van de consumptie van vet. Nieuw onderzoek toont aan dat er geen enkel verband is tussen hart- en vaatziekten en de consumptie van vet. De oorzaak is de overmatige consumptie van suiker.


Suiker was vroeger erg duur en een luxe product voor de rijken. Rond 1850 consumeerden we per persoon minder dan 2 kilo suiker per jaar. Tegenwoordig is dat meer dan 50 kilo. De consumptie van suiker, een product zonder enige voedingswaarde dat alleen maar schade aan het lichaam veroorzaakt, is dus geëxplodeerd. Ook wordt het steeds moeilijker om suiker te vermijden. De voedingsindustrie stopt het overal in. Zelfs in producten als salami zit suiker. Lees de etiketten maar.


De enorme toename van het gebruik van suiker is direct gerelateerd aan de toename van hart- en vaatziekten, diabetes, atherosclerose, hoge bloeddruk, vetzucht en rheuma. Een onderzoek uit Engeland onder kinderen met vetzucht (Tuck e.a. Nat. Journal of Med. nr 304 930-933) toonde aan dat bij kinderen met een ziekelijke dikheid (obesitas) ernstige verhoging van de bloeddruk optrad. De insulinespiegels waren 3-4 keer zo hoog als bij kinderen van de controlegroep die slank waren. Bovendien bleek dat niet cholesterol de boosdoener is maar geraffineerde koolhydraten.


Het verband tussen diabetes en suikerconsumptie was in de 19de eeuw al bekend.


Volgens het toonaangevende medische tekstboek ‘The Principles and Practise of Medicine’ waren er eind 19de eeuw in de VS slechts twee gevallen van diabetes per 100.000 inwoners. Vandaag is dat gestegen naar 11% van de bevolking boven de 20 en 23% bij de bevolking van boven de 60. Een op de drie kinderen lijdt aan diabetes! Ook hier is West Europa een goede tweede dankzij de opmars van junk food en een totaal verkeerd voedingspatroon. Geen wonder dat dankzij de vetzucht-epidemie de levensverwachting van Amerikaanse kinderen voor het eerst in de recente geschiedenis lager is dan die van de ouders!


Fructose klinkt gezond, maar is het niet


Veel consumenten zijn zich bewust van de gevaren van suiker en passen hun eetpatroon hierop aan. Maar de voedingsindustrie is niet voor één gat te vangen en vervangt suiker in hun producten met fructose, want dat staat een stuk gezonder. Veel mensen geloven het nog ook, want vaak wordt gedacht dat fructose uit fruit wordt gefabriceerd.


Niets is minder waar. Fructose wordt meestal uit mais geproduceerd en is met stip de meest ongezonde en schadelijke vorm van suiker die je kunt eten. Voedingsproducenten zijn stapelverliefd op deze fructosestroop, oftewel High Fructose Corn Syrup (HFCS). Het is zoeter dan suiker en kost nog minder. Dus stoppen ze het overal in. Zelfs in soep. HFCS maakt je dik en vergroot je kans op suikerziekte en hartkwalen.


Fructose verandert je lichaam in een urinezuurfabriek.


Gewone suiker bestaat uit een verbinding van fructose en glucose. Dit zijn totaal verschillende suikers die apart in de lever worden afgebroken. Glucose wordt door lichaamscellen gebruikt om energie te produceren. Maar fructose wordt afgebroken in een aantal schadelijke afvalproducten. Een daarvan is urinezuur, dat onmiddellijk de bloeddruk omhoog jaagt en acute gezondheidsproblemen veroorzaakt.


Het werkt als volgt: de bloedvaten in het lichaam worden gezond en soepel gehouden door stikstofmonoxide. Urinezuur blokkeert de werking van stikstofmonoxide, waardoor bloedvaten verharden en de bloeddruk stijgt. Er zijn in de afgelopen jaren 17 omvangrijke onderzoeken geweest die zonder uitzondering het verband tussen suiker en hoge bloeddruk bevestigen. Binnen een paar minuten na de consumptie van fructose begint de bloeddruk te stijgen. De aanmaak van urinezuur resulteert ook in gewrichtsaandoeningen zoals jicht (veroorzaakt door de afzet van zuurkristallen op de gewrichten). Bovendien veroorzaakt urinezuur problemen met de nieren.


Zodra het niveau van urinezuur stijgt tot boven de 5.5 mg. per deciliter bloed neemt het risico op de volgende aandoeningen dramatisch toe:


- hoge bloeddruk
- hart- en vaatziekten
- nierziekten
- insulineresistentie/diabetes
- gewrichtsaandoeningen (jicht)
- vette lever
- stijging van triglyceridengehalte
- stijging van LDL-cholesterol
- pre-eclampsia (zwangerschapsvergiftiging)


Glucose versterkt de werking van fructose


Fructose veroorzaakt insulineresistentie en leidt uiteindelijk tot diabetes. Daarover bestaat in de medische wetenschap geen twijfel meer, ondanks het feit dat de suikerlobby en multinationals als Coca Cola u graag anders doen geloven. De verbinding van glucose en fructose in gewone suiker maakt de laatste alleen nog maar effectiever in het produceren van urinezuur en het veroorzaken van acute gezondheidsproblemen.


Fructose als zoetstof is dus uit den boze. Kijk dus goed op labels en laat u niet verleiden door een stof die gezond klinkt maar dat absoluut niet is.


Bron: http://fitdoorgezondeten.wordpress.com/2010/11/13/suiker-en-fructose-grootste-veroorzakers-van-ziektes/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten