De Levende Maya's: oude wijsheid in het tijdperk van 2012

De interessante tekst hieronder heb ik vertaald vanuit het boek "The Living Maya: Ancient Wisdom in the Era of 2012" geschreven door Robert K. Sitler.



Ironisch, op het eerste gezicht, als we onszelf in de ontwikkelde wereld vergelijken met Maya’s, dan komen deze inheemse mensen heel wat tekort op bijna alle van ons gewoonlijke maatstaven. Voor de meeste plattelands Maya ligt het inkomen ver onder duizend dollar per jaar en de fysieke eisen van een typische werkdag zijn vaak extreem. Veel mensen leven in een huis van klei met maar één kamer en een zandvloer, geen verwarming of airconditioning en ze hebben slechts een klein vuur om te koken. Plattelands mensen hebben normaal geen TV, auto, koelkast, computer, kooktoestellen, wasmachines of CD spelers. Veel Maya’s hebben normaal geen toegang tot gezondheidszorg en nog veel minder hebben een zorgverzekering.
Kortom, wat we in de moderne levensstijl vaak beschouwen als een basis voor ons comfort en geluk, hebben de Maya’s niet. Ondanks de vele moeilijkheden die de Maya’s ondervinden, iedereen die bekend is met zowel hun als onze gemeenschap ziet dat over het algemeen Maya’s het leven veel meer waarderen en veel meer vervuld zijn dan wij. Als het mogelijk zou zijn om je de meest representatieve Maya persoon en een echt gemiddelde westerse persoon in te beelden, dan zal de Maya de westerling met glans overtreffen op het gebied van standaard psychologisch welzijn. Sommige Maya’s zijn zich bewust van aspecten van menselijke beleving waar veel van ons zich niet meer bewust van zijn dat het bestaat.
De mogelijkheid dat maïs boeren meer bevrediging in het leven hebben dan wij, betwist onze diepste aannames over wat het betekent om een succesvol leven te leiden. Het is dus verstandig om de mogelijkheid te overwegen dat deze “mensen van maïs” ons iets te leren hebben.

Het tijdperk van 2012, een tijd van reflectie. De komende verandering van 13 Pik geeft de mensheid een mogelijkheid voor reflectie en een kans om de richting van de menselijke reis te veranderen. De verschrikkelijke ecologische en maatschappelijke omstandigheden die we gecreëerd hebben verplicht ons om verstandelijk op te treden om meer onherstelbare schade aan onze planeet te voorkomen.
We kunnen en moeten onszelf en onze gemeenschappen transformeren, en de idealen van de Maya cultuur bieden een bewezen raamwerk om met deze radicale renovatie te beginnen. De lessen van de levende Maya’s zijn geen esoterische berichten van de sterren of complexe profetieën verscholen in hiërogliefen die we met veel moeite moeten interpreteren. 
In tegendeel, ze zijn juwelen van wijsheid gebaseerd op menselijke ervaringen van duizenden jaren. Ze zijn praktische levenslessen die heel dierbaar zijn voor traditionele Maya’s: heb onze kinderen lief, verbindt met onze gemeenschappen, vereer de natuurlijke wereld die ons onderhoudt, zoek de wijsheid van de ouderen en dompel onszelf onder in een directe beleving van deze goddelijke wereld die we bewonen.

Veel Maya’s weten niets over de overgang op 21 december 2012.

Ik betwijfel dat er een catastrofe zal gebeuren op 21 december 2012 en ik denk dat voor hen die niet naar een diepere betekenis zoeken, 21 december 2012 voorbij zal gaan zonder een belangrijke gebeurtenis. Op het moment dat ik dit schrijf gebeuren er grote globale ecologische catastrofes en is er maatschappelijke desintegratie aan de gang. We zijn steeds meer los van natuurlijke patronen en steeds meer ongevoelig voor onze gezamenlijke aanslag op complexe en kwetsbare ecosystemen waar we als mensen slechts een glimp van begrip van hebben. Soorten verdwijnen met snelheden die onbekend waren sinds de massale uitsterving van de dinosauriërs meer dan 60 miljoen jaar geleden. Honderd miljoen ton plastic afval drijft in de Noordelijke Grote Oceaan en komen uiteindelijk als moleculen in de zeeflora terecht. Zulke vervuilingen veroorzaken nu ongeveer 40% van de menselijke doden wereldwijd. In de USA hebben mensen gemiddeld meer dan 100 vreemde chemicaliën in hun lichaam zitten, en ze geven steeds meer psychiatrische medicijnen aan hun kinderen, om ze te helpen omgaan met de onsamenhangende en oppervlakkige wereld die we voor ze hebben gecreëerd. 

Wat je ook denkt over 2012 en de Maya kalender, als we ons gedrag niet veranderen, dan zullen natuurlijke veranderingen op onze planeet nog rampzaliger worden. Er is geen twijfel dat we op een kruispunt zijn aanbeland.



Bron: "The Living Maya: Ancient Wisdom in the Era of 2012" geschreven door Robert K. Sitler.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten