Verbanden tussen vitamine D chronische ziekten en ouderdom

De wetenschap ontdekt steeds meer functies van vitamine D. Er worden steeds meer verbanden gevonden tussen het vitamine D-metabolisme, chronische ziekten en ouderdom. Onderzoek laat zien dat mensen die ouder waren dan 65 jaar met minder dan 25 nmol/l 25(OH)-vitamine D in hun bloed hadden, 83% hogere overlijdenskans hadden dan mensen die meer dan 100 nmol/l in hun bloed hadden. Bij mensen die tussen de 25 en de 50 nmol/l in hun bloed hadden, was dit risico gedaald naar een 47% hogere overlijdenskans. De laatste vitamine D groep had een ruim tweemaal zo lage kans te overlijden aan hart- en vaatziekten dan de groep met de hoogste vitamine D-spiegel.
Deze vitamine wordt o.a. door zonlicht en wel door de UVB stralen gemaakt. Wij Nederlanders leven in een matig klimaat met minder zonuren dan aan de evenaar. Ook leven we minder buiten dan 100 jaar geleden. Dit geeft minder opbouw van vitamine D. De zon wordt angstvallig vermeden, omdat we door de overheid gewaarschuwd worden voor huidkanker.

Van de zon zul je zeker geen huidkanker krijgen. Het is de oorzaak van een verzwakt immuunsysteem dat ziekten veroorzaakt. De zon zal je immuniteit versterken en tegelijkertijd je IQ verhogen. De zon zal je suikerspiegel beter op peil en stemt je hormoonsysteem beter af op je gezondheid. Het UVA zonlicht geeft, mits het immuunsysteem verzwakt is, de meeste kans op huidkanker. De zonnecrème die wij in de winkel kunnen kopen, houdt alleen het UVB zonlicht tegen. Het zijn de B stralen die het vitamine D aanmaken. Vitamine D is een essentiële voedingsstof, de mens is door het klimaat, kleding, het leven binnenshuis en andere factoren niet in staat in de eigen vitamine D behoefte te voorzien.

Onderzoek laat zien dat mensen zoals kleine kinderen, bejaarden en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, vergeleken met de huidige aanbevelingen te weinig vitamine D binnen krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen met een vegetarisch of macrobiotisch voeding patroon. Ook zij lopen kans een tekort aan vitamine D te krijgen.

Vitamine D heeft een tumor remmende eigenschap. Het is onmisbaar voor een normaal werkend immuunsysteem. Is het vitamine D niveau aan de lage kant, dan zien we auto-immuunziekten ontstaan. Vitamine D is ook betrokken bij het reguleren van de insuline afgifte door de alvleesklier.

Een ernstig vitamine D tekort leidt bij kinderen tot Engelse ziekte en bij volwassenen tot beenverweking, klachten als spier- en botpijn en spierzwakte kunnen op de voorgrond treden. De kans op botbreuken neemt toe.

We kunnen vitamine D uit zonlicht en uit de volgende voedingsstoffen halen: vis, boter, kippenei, lever, zonnebloempitten en kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten