Wat wilde Bin Laden?

Het volgende verhaal komt uit het boek "Het zijn net mensen" van Joris Luyendijk:


Bin Laden zijn verhaal haalde nauwelijks de westerse media. Westerse regeringen steunden al decennia lang met geld, wapens en inlichtingen de belangrijkste Arabische dictaturen, met name Saudi-Arabië en de golfstaten, Egypte, Jordanië, Tunesië en Algerije. Naar die westerse inmenging verwees Bin Laden in iedere video en zijn boodschap was samen te vatten in twee woorden: rot op. 

Er was ook een langere versie en die ging ongeveer zo: moslims zijn arm en onderdrukt en uitgebuit door dictators. Jullie westerlingen steunen die dictators. Als we jullie aanvallen, drijven we een wig tussen de dictators en jullie. In ieder geval vestigingen we de aandacht van gewone moslims op de steun die hun onderdrukkers uit het westen krijgen. Dan komen de dictators ten val en kunnen wij beginnen aan de wederopbouw van ons gebied. 

Prominenten in het westen noemen de aanslagen van 11 september vaak een 'frontale aanval op de westerse beschaving '. Maar wie kijkt naar Bin Ladens verhaal, ziet dat hij zijn programma juist presenteert als zelfverdediging. En het westen - of beter Amerika - mocht een dreun hebben gekregen, Al-Qaida's pijlen zijn gericht op het Saudische koningshuis, het regime in Caïro en de andere Arabische dictators. 

Volgens Bin Laden zit de Islamitische wereld in een burgeroorlog, Amerika steunt in die oorlog zijn tegenstander en daarom kreeg Amerika een klap. Maar Al-Qaida wil niet de baas worden in New-York of Londen. Mekka, dat is de hoofdprijs. Dit deel van Bin Ladens boodschap bleef vrijwel buiten de westerse nieuwsstroom, en zo hoorden maar weinig westerlingen alle motieven van hun vijand. 


Er kwam in het westen geen debat over de steun aan de dictators, en prominenten bleven moslims in de islamitische wereld oproepen om 'de discussie over hun geloof' aan te gaan. Maar een moslim die in een sleutelland als Egypte of Saudi-Arabië een debat begint over de interpretatie van de islam, gaat direct naar de gevangenis want praten over geloof is praten over politiek. En in de gevangenis wordt die moslim gemarteld door iemand die daarvoor is getraind door de CIA. 

Als ik de Arabische wereld in een beeld moet samenvatten, kies ik voor de showprocessen: regimes die al dan niet in het geniep alle oppositie kapot trappen met het argument 'terroristen!' Het westen dat erbij staat, ernaar kijkt en waar nodig een handje helpt. En dus een oppositie waarvan nooit duidelijk kan worden of het de islamitische variant is van het fascisme, of van de christen-democratie. De waarheid is zoek in dictaturen, dat maakt die systemen zo taai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten