Stealing a Nation - Hoe Engeland en de VS het eiland Diego Garcia stalen


Een hartverscheurende documentaire over de mensen die van de Chagos-archipel werden verdreven

Eerst werden hun honden vergast, daarna werden ze zelf eerst in een gevangenis in de Seychellen gezet en later naar Mauritius overgebracht, daar werden ze aan hun lot overgelaten. Velen stierven door verdriet of pleegden zelfmoord.

In 2000 gaf het Britse High Court de inwoners het recht om terug te keren naar de Archipel, maar de regering en koningin Elizabeth II hielden dit tegen. 
En dan durven ze andere leiders dictators te noemen, hoe hypocriet kun je zijn!

Kijk AUB naar deze documentaire en zie hoe Engeland en de Verenigde Staten over lijken gaan, dit alles om hun eigen macht uit te breiden.


Groot Brittannië was na de tweede wereldoorlog verzwakt en ging wat graag in op de vraag van de Amerikanen om Diego Garcia te mogen gebruiken voor een militaire basis. De Britten zetten Mauritius voor het blok: onafhankelijkheid alleen zonder de Chagos Archipel. Mauritius werd onafhankelijk in 1968.

Een keiharde voorwaarde van de Amerikanen was dat Diego Garcia leeg, dat wil zeggen zonder inwoners (afstammelingen van Afrikaanse slaven en contractarbeiders uit India) moest worden opgeleverd. De Britten kweten zich vlijtig van die opdracht. Ze deden eenvoudig alsof er geen permanente bewoners waren, maar alleen tijdelijke contractarbeiders uit de Seychellen en Mauritius, een aperte leugen. De tweeduizend bewoners werden aan boord van vrachtschepen gedeporteerd -een ander woord is er niet voor- zonder enige vorm van compensatie. De Verenigde Staten gaven in ruil veertien miljoen dollar korting op de nucleaire Polaris raketten van Groot-Brittannië.


De meeste Chagiossians wonen sinds 1971 in de krottenwijken van Mauritius, een kleiner aantal woont in Engeland. Ze strijden nog steeds voor hun terugkeer. Die is heel wel mogelijk, want de Chagossians eisen niet dat de Amerikaanse basis verdwijnt. Sterker, ze willen er graag werken. Desnoods stellen ze zich tevreden met de andere eilanden van de archipel.

Deze methode van bezetting van een gebied en het verjagen van de oorspronkelijke bevolking is er een uit het handboek van een koloniale mogendheid, al lieten de VS de uitvoering in dit geval aan de Britten over.


De methodiek is ook toegepast in de Bikini atol, waar de Verenigde Staten nucleaire proeven deden; Koho‘olawe (Hawaii); Guam; de Filipijnen, waar Clark Air Base en andere bases zijn gebouwd op gebied van het Aetas volk; Alaska, waar Aleutianen huis en haard moesten verlaten; Puerto Rico, waar het eiland Vieques ontvolkt is; Groenland, waar Inuit zijn verdreven en Okinawa, waar de helft van de bevolking moest verhuizen voor de militaire bases van de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten