Video: Maya's kennen geen hel, de Andere Wereld is de plek van geliefde voorouders en goden

Dagteken Kame (Dood)

De meeste Maya's beschouwen de dag van Dood (Kame) als een gunstige dag. Zij die op de dag Dood (Kame) geboren zijn, zijn mystiek en praktisch tegelijk. En ze hebben altijd een jeugdige uitstraling. Het lijkt wel of de beschermers van hun Nawal - de Heren van de Onderwereld - ze de gift hebben gegeven om altijd jong te blijven. Ze lijken veertig terwijl ze zestig zijn. 


Dit vinden we misschien vreemd, maar we moeten niet vergeten dat het begrip van een donkere, gekwelde plaats, die wij Hel noemen, een christelijk concept is en niets te maken heeft met de oude Maya's. Dat geldt voor alle indianen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika: zij kennen geen hel. Voor hen was de Andere Wereld de verblijfplaats van hun geliefde voorouders. 

Sarcofaag van Pakal, waarin hij door de Levensboom naar de Andere Wereld reist

De bekende koning Pakal van Palenque (vroeger verkeerd aangezien voor een oude astronaut) is afgebeeld terwijl hij door de Levensboom naar de wereld van de goden reist na zijn dood, en de symboliek op zijn sarcofaag is overweldigend positief. 

Als de voorouders onder ons wonen, dan is iedere bloem die zichzelf door de aarde omhoog duwt een geschenk van onderen dat ze aan ons geven. 

Hier is een "geheime betekenis" die Kenneth Johnson leerde van de bekende Maya geleerde Lem Batz. Het woord Kame is afgeleid van kaminaq, dat echt "dood" betekent. Maar in zowel de Tz'utujil als in de K'iche taal staat kamik, dat dezelfde stam heeft, voor de tegenwoordig tijd. "Dood" is "het Eeuwige Nu"! Terwijl we leven in het Eeuwige Nu, voeden onze poëtische woorden en onze mooie levens het verleden - dat wil zeggen "de doden", de wereld van de voorouders - en dus creëren we de bloei van de toekomst. Dood kan alleen in het Eeuwige Nu gebeuren. 
Zoals Martin Prechtel eens schreef, "we zijn niet volledig "gekookt" in de glorieuze oven van het menselijk leven totdat we sterven, dood maakt ons compleet." Daarom, verwelkom het Eeuwige Nu! 

Bron: https://www.facebook.com/jaguar.wisdom?hc_location=stream

Geen opmerkingen:

Een reactie posten