Hebben oude Polynesiërs rond 500 na Chr. Californië bezocht?

Wetenschappers onderzoeken opnieuw een oud controversieel idee: dat de oude Polynesiërs naar Zuid-Californië zeilden, 1.000 jaar voordat Columbus op de oostkust landde.


Belangrijk nieuw bewijs komt van twee kanten. De eerste is een herziende koolstof-datering van een oude ceremoniële hoofdtooi die door de Zuid-Californische Chumash indianen werd gebruikt. 
Het tweede bewijs wordt geleverd door twee Californische wetenschappers die suggereren dat een Chumash woord voor kano's die van vastgebonden planken zijn gemaakt is afgeleid van een Polynesisch woord voor het hout dat werd gebruikt om dezelfde boot te bouwen.

De Chumash en hun buren, de Gabrielino, waren de enige Noord-Amerikaanse indianen die boten bouwden van vastgebonden planken, een techniek die op alle Polynesische eilanden werd gebruikt.

De oude Polynesiërs zouden Zuid-Californië tussen 500 en 700 na Chr. hebben bezocht. Het idee dat Noord-Amerika in het verleden is bezocht door bezoekers vanuit de Pacifische eilanden en Azië heeft tegenwoordig weinig aanhangers, terwijl dit idee in de 19e eeuw wel populair was.
Een enorme grote klap voor de sceptici kwam meer dan tien jaar geleden, door archeologisch bewijs dat de oude Polynesiërs zoete aardappelen aten, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika kwamen en kippen in het oude Chili, die mogelijk door Polynesiërs naar Zuid-Amerika waren gebracht. 
Vermoedelijk zeilden Polynesische zeevaarders naar Zuid-Amerika, verkregen daar zoete aardappelen en brachten ze mee naar huis.


Kano die gebruikt werd door de Polynesiers op de Hawaïaanse eilanden, bron: http://arstechnica.com/science/2013/01/polynesians-reached-south-america-picked-up-sweet-potatoes-went-home/
Het Chumash woord voor "gebonden-planken kano" is tomolo'o, terwijl het Hawaiaanse woord voor "nuttige boom" kumulaa'au is. De Polynesiërs koloniseerden Hawaii tijdens het eerste millennium na Chr. en hun taal evolueerde in de Hawaiiaanse taal. Het Polynesische woord voor tumu betekent boom of stam, en ra'akau betekent hout of tak. De complexe taalkundige analyse van Klar toont hoe de combinatie van die twee woorden uitgroeide tot het Hawaiiaanse kumulaa'au. Veel Hawaiiaanse woorden die met een "k" beginnen, begonnen oorspronkelijk met een "t". vervang de "k" in kumulaa'au door een "t" en de overeenkomst wordt duidelijk. Deze overeenkomst is zo groot, zegt Klar, dat het bijna geen toeval kan zijn.

De "gebonden-planken kano" was de Chumash versie van een oceaan-waardige jacht, een voertuig dat stevig genoeg was om ermee in diepe wateren te kunnen vissen. Indiaanse kano's waren relatief eenvoudige objecten, vaak uitgeholde boomstammen of gemaakt van samengebonden riet. Daarentegen was de "gebonden-planken kano" een zeer ontwikkeld voertuig: de planken werden verwarmd in water en in gestroomlijnde vormen gebogen. Gaten werden in het hout geboord, zodat de planken met sterke planten vezels van yucca bladeren aan elkaar gebonden konden worden. In de spleten tussen de planken werd teer gesmeerd, zodat ze waterdicht werden.
Het resultaat was een slank, licht, snel en duurzaam schip, het perfecte voertuig voor lange afstandsreizen door woelige wateren.

Geïnspireerd door de hypothese van Klar en Jones, besloot John Johnson, conservator van antropologie in het Santa Barbara museum, om de abalone schelpen van een ceremoniële Chumash hoofdtooi te herijken. Hij ontdekte dat ze dateerden uit ongeveer 600 na Chr., enkele honderden jaren jonger dan men voorheen dacht. 600 na Chr. is precies midden in de periode waarin volgens de theorie van Klar en Jones de Polynesiërs naar Californië zeilden.


Bronnen:

Links:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten