Maya Kosmologie in Chichen Itza

Piramide van Kukulkan

De Kukulkan piramide in Chichen Itza is een kosmische klok: het geeft de equinoxen, de zonnewendes en deze periode dat de zon en de Plejaden samen door de zenit gaan aan. 

Tijdens de equinoxen (als de zon op de evenaar staat), dan zie je een spel van schaduw en licht, waardoor de illusie ontstaat dat er een slang naar beneden glijdt. Je ziet dan zeven driehoeken, dit is het moment om verbinding te maken met onze zeven energetische centra: chakra’s. Deze zeven driehoeken zijn ook verbonden met de zeven zonnen van de Plejaden, voor de Maya’s is de Plejaden de ratel van de ratelslang. De slang kruipt vervolgens richting de Tempel van de Krijgers, dus het licht dat naar beneden komt geeft je de mogelijkheid om te kijken naar je innerlijke krijger. Die is verbonden met je innerlijke perspectief van je innerlijke jaguar. De afdeling van Kukulkan laat je dus de weg zien naar de innerlijke weg van transformatie: transformeer je emoties. Dit is dus een solaire afdaling, het heilige mannelijke aspect. Kukulkan is het symbool van de komst van bewustzijn.

De slang van licht, Kukulkan, komt op 5 maart voor het eerst naar beneden, er zijn dan zes gelijkbenige driehoeken van licht en schaduw zichtbaar op de noordelijke trap van de piramide tussen 16:00 en 16:45 uur.

Op 21 maart, tijdens de lente equinox, daalt Kukulkan op Aarde neer tussen 16:00 en 17:00 uur. Er zijn dan zeven gelijkbenige driehoeken zichtbaar. De zeven driehoeken zijn zichtbaar tussen 17 en 24 maart.

Zes april is de laatste dag waarop de slang zichtbaar is, er zijn dan acht gelijkbenige driehoeken zichtbaar. Het getal acht is het symbool van oneindigheid en ook van de planeet Venus, het is de heilige representatie van de transformatie van Kukulkan, als Venus de Morgenster wordt. 

Kukulkan
De afdaling van Kukulkan op de Aarde gedurende de lente- en herfst equinoxen duurt dus 33 dagen. Tijdens de equinoxen is de slang van licht eerst ‘s morgens zichtbaar op de zuidelijke trap tijdens zonsopgang om 7:30 uur en verschijnt later op de dag weer, maar dan op de noordelijke trap om 16:30 uur. 

Slang betekent KAN in het Mayan, KAN betekent ook het getal vier, en de heilige kennis.


In de natuur komen we veel voorbeelden van dit concept tegen:

 • De vier elementen van creatie: aarde, water, lucht en vuur.
 • De vier kardinale punten.
 • De twee armen en twee benen van de mens.
 • De twee zonnewenden en de twee equinoxen.
 • De vier seizoenen in één jaar.
 • Wetenschap, kunst, filosofie en spiritualiteit.

De slang vertegenwoordigt de heilige wijsheid, de heilige kennis, de innerlijke transformatie. Kukulkan betekent gevederde slang. De veren symboliseren de verbinding met de hemel, met de spirit, met de zon, met de energie van het licht, met het innerlijke proces van transformatie. We vliegen allemaal tijdens onze slaap, bewust of onbewust, en als we bewust dromen, dan groeien we naar een andere frequentie, een andere dimensie. Op een dag zullen we elkaar in onze dromen zien en dan kunnen we onszelf weer verbinden met de meesters van het licht. De meesters die in iedere traditie leven, want zij leven in die dimensies. Daardoor staat de slang voor wetenschap, kennis en wijsheid, maar met veren staat het ook voor de spirit. Als je wilt groeien naar het niveau van de gevederde slang, dan dien je je emoties te transformeren. Wil je weten welke emoties je dwars zitten, praat dan met Kukulkan, met de grote leraren, met de Moeder. Moeder, ik ben hier, jouw dochter, jouw zoon, help me, vanuit mijn hart; ik ben klaar om mezelf te transformeren met uw hulp, ik wil deze emoties loslaten.

De slang zonder veren staat voor de heilige kennis van de Aarde en de slang met veren staat voor de heilige kennis van de Aarde die verbonden is met de spirit van de kosmos. 
Met deze verbinding hebben de Maya's de kennis gekoppeld, zodat het symbool van de gevederde slang de betekenis krijgt van spirituele wijsheid, waarbij de geest met het hart wordt gecombineerd, dit is het symbool van Kukulkan, als de slang van licht. 

De afdaling van de slang staat dus symbool voor het heilige mannelijke. Maar waar is het heilige vrouwelijke? In de equinoxen, in de zonnewenden, in de momenten van het begin van het jaar in de Maya kalender. U-ku-kan, is de maan-godin-slang, ze wordt afgebeeld met een kruik en een slang. De kruik staat voor de energie van de Aarde, voor ontvangen. De slang staat voor de innerlijke energie, innerlijke kracht. De slang-maan ontvangt de energie vanuit de hemel. De slang-maan godin is degene die leven creëert, vruchtbaarheid, overvloed, en alles dat groeit en bloeit. Alles dat we eten komt van Ukukan. Slang betekent wijs zijn: wijze vrouwen en wijze mannen.


Deze afbeelding is in een oud gedeelte van Chichen Itza gevonden, dat voor het publiek gesloten is. Het betekent Kan-Tooch, Vier-Beweging, de vier windrichtingen, de vier kardinale punten, noord, oost, zuid, west, het centrum, een kruis. Deze twee slangen staan voor de heilige mannelijke en de heilige vrouwelijk energieën die met elkaar in balans zijn. De piramide van Kukulkan van bovenaf gezien is een kruis, jij bent het kruis, jij bent de piramide, jij bent de tempel, jij hebt het lichaam met de mogelijkheden om innerlijk te transformeren. Het is niet buiten je, maar in je. Wat je buiten ziet, is in je. Dus alles kruist elkaar, we wisselen energieën uit. Tijdens een zonsverduistering stuurt de zon veel energie van licht naar de maan en transformeert het heilige vrouwelijke, transformeert Moeder natuur en transformeert jezelf in licht dat gelijkstaat aan bewustzijn. Dus tijdens een zonsverduistering gebeurt er dit: de grote slang die de zon vertegenwoordigt, Kukulkan is er om samen met de maan, jouw emoties te transformeren. Dus Kukulkan is de naam die wordt gebruikt om de kundalini energie te activeren en om los te laten en te helen met de hulp van de Moeder, zodat je de mannelijke- en vrouwelijke energie in jezelf kunt balanceren. Tijdens de zomerzonnewende is de noordelijke zijde van de piramide verlicht, op het noordelijke halfrond is de dag dan het langste, en de westelijke zijde staat in de schaduw. Op de winterzonnewende gebeurt het omgekeerde: dan staat de noordelijke zijde in de schaduw en de westelijke zijde in de zon. De naam Chichen Itza is afgeleid van de Maya-woorden chi "mond" en che'en "bron", en betekent letterlijk "In de mond van de bron van Itza".

Balspeelplaats

De balspeelplaats in Chichen Itza is de grootste van Mesoamerica en de architectuur bevat speciale kenmerken: het veld stelt de speelplaats van de Zon voor. Op alle vier hoeken van deze bal speelplaats staan grote koppen van de Gevederde Slang, die de vier kardinale punten noord, oost, zuid en west voorstellen. Het woord KAN betekent daarbij zowel vier als slang.


In het midden van de balspeelplaats is een onthoofde speler afgebeeld, waarbij een knie de grond raakt. Zijn hoofd is vervangen door zeven slangen. De onthoofde speler is een symbool voor de mystieke spirituele dood van de ingewijde. De zeven slangen stellen de zeven lichtlichamen voor, de zeven niveaus van bovenzintuiglijk spiritueel bewustzijn. De balspeler overlijdt inderdaad, maar dit is de “dood” van zijn ego, zijn negativiteit, zijn psychische gebreken en zijn duisternis, zoals angst, trots, hebzucht, lust, jaloezie, vraatzucht, enz. Volgens de Maya Meesters mochten de spelers de bal niet met de handen aanraken, de bal is de Zon, en door het aan te raken zou het de heilige energie ontheiligen. Die energie was nodig voor hun eigen innerlijke transformatie, om in zichzelf te sterven. Er werden dus geen mensen onthoofd of gedood in dit balspel. Wat hier plaatsvond was de bovenzintuiglijke training van transformatie van jezelf en je ego, met de zeven lichamen, de zeven niveaus van energie.
Naast de onthoofde speler is een schedel afgebeeld en is versierd met bloemen, om zo symbool van het leven te benadrukken. Het lijkt erop dat er lichtstralen uit de schedel komen, om zo aan te geven dat de dood van de ingewijde slechts een spirituele dood is, in andere woorden een symbolische dood. Een ander interessant detail van de schedel is de positie in het midden van de balspeelplaats in relatie tot de stenen ringen en de bogen. Gedurende de lente en herfst equinoxen, tijdens de zonsopkomsten en zonsondergangen, precies op dit centrale punt van het balspeelveld weerkaatst het geluid het meest. Als iemand applaudisseert of schreeuwt, dan zal het op dit punt zeer sterk weerklinken. Op dat moment zingt de schedel symbolisch zijn lied om de spirituele overwinning te vieren op zichzelf. Op de twee ringen in het midden van de balspeelplaats zijn twee in elkaar gedraaide slangen afgebeeld, die de mystieke figuur vormen van de heilige acht, dat symbolisch polariteit weergeeft: licht-donker, mannelijk-vrouwelijk, boven-onder, positief-negatief, dag-nacht, enz. Bovenop de muren rond de balspeelplaats staan zes bogen en zijn markeerpunten voor de zonnewendes en equinoxen:
 • De zon schijnt door de bogen die op de hoeken aan de zuidzijde staan tijdens de winterzonnewende: gedurende zonsopkomst door de boog aan de oostkant en tijdens zonsondergang door de boog aan de westkant. Dit gebeurt dus op 21 december.
 • Als de zon op de evenaar staat, tijdens de equinoxen, dan schijnt de zon gedurende zonsopkomst door de boog aan de oostkant in het centrum van de balspeelplaats en door de boog aan de westkant tijdens de zonsondergang.
 • De zon schijnt door de bogen die op de hoeken aan de noordzijde staan tijdens de zomerzonnewende: gedurende zonsopkomst door de boog aan de oostkant en tijdens zonsondergang door de boog aan de westkant. Dit gebeurt dus op 21 juni.
Deze fenomenen laten dus zien dat het balspel gewijd was aan de zon. Mannen van kennis, ingewijden over de wijsheid van de slang, zonnemeesters, waren de balspelers in Chichen Itza. Daardoor waren ze op hun best gekleed, hun kleding stelde hun spirituele lichamen van licht voor, om zich zo in harmonie met de zonnekracht te voelen en zichzelf innerlijk te transformeren, zodat ze de realisatie van hun hogere zelf konden bereiken.

Voor de Maya’s, Inca’s en Azteken staat de jaguar voor macht, wreedheid en moed; het is de belichaming van agressiviteit. Het vertegenwoordigt de kracht om je angsten onder ogen te zien, om je vijanden het hoofd te bieden, om je emoties los te laten. De jaguar laat ons ien om onze zware energie los te laten en om volledig in onze eigen kracht te gaan staan. Net als de jaguar die nergens bang voor is en een rotsvast vertrouwen heeft.

Jaguars worden ook geassocieerd met visie, het vermogen om in het donker te zien en om in de donkere delen van het menselijk hart te kijken. De jaguar is ook een van de weinige katten die van water houdt en kan er vaak in worden gezien

Goden, koningen, krijgers en priesters voegden het jaguar-kenmerk "Balam" aan hun namen toe en alleen de meest elite krijgers en koningen konden hun zwarte of gevlekte pelzen gebruiken.

De Vier Balams, Leraren van de Pleiaden

Uit het Heilige Maya boek, de Popol Vuh, komt een verhaal van vier grote leraren die afdaalden van de Pleiaden in een tijd dat de aarde in chaos verkeerde en de mensen leiding en hulp nodig hadden. Die gebeurde heel lang geleden, nog voor de tijd van Atlantis. Dit wordt als de oorsprong van de Maya’s beschouwd. Het was toen heel koud op de Aarde. Samen met de mensen voerden ze een mooie ceremonie uit op de heilige berg Hacawitz, dat is in Guatemala, en de vogel die toen als eerste floot om de zon te roepen, was de quetzal. Daarna kwam de zon op en dat was het begin van de Maya cultuur, de vier voorouders van de Plejaden leerden hen wetenschap, kunst, filosofie, spiritualiteit, astronomie en wiskunde.
Als je voor de trap van sommige piramiden zoals in Chichen Itza, Teotihuacan of Uxmal in je handen klapt, dan hoor je het geluid van een quetzal, ter ere voor de quetzal.

Toen ze hier bij de Maya's waren, verhuisden ze in de vier richtingen. Hun vrouwen voegden zich bij hen en samen gingen ze erop uit om de heilige kennis te onderwijzen.

 1. Balam Quitze: Itzamna, degene die uit Atlantis kwam. Hij vertegenwoordigt het oosten, het licht en wijsheid. Hij is de behoeder van de heilige kennis en duidelijkheid. Hij wordt geassocieerd met de zonsopgang en de rode kleur van het hart van de kosmische zon. Dit is zijn boodschap: "Zoek naar de goddelijke essentie in alles om je heen".
 2. Balam Akab: Onze Goddelijke Moeder Ix'chel. Zij vertegenwoordigt het westen, haar energie is de manifestatie van de aarde, het innerlijke en de nacht die wordt geassocieerd met de kleur zwart en de diepgaande transformatie. Ze is de maangodin van geneeskunde, bevallingen en weven. Ze staat voor de heilige slangen vrouwelijke energie. Goddelijke Moeder Ix’chel, Moeder natuur zegt: "Houd van de Aarde met heel je hart. Deel dit licht en deze liefde met anderen, met je broeders en zusters in de mensheid.”

 3. De Mahakutah: de Grote Jaguar-profeet die het noorden vertegenwoordigt, de witte kleur en de energie van de kosmos en de sterren. Hij is gerelateerd aan de levensadem en generator van ideeën en tegelijkertijd verbonden met zuiverheid, helderheid en de ongerepte essentie van het element Aarde, onze moeder.
  Kukulkan de grote meester van onvoorwaardelijke liefde en leraar van de sterren, zei: "Leef in onvoorwaardelijke liefde. Help de mensheid en alle levende wezens. Open je hart."

 4. Iki Balam: zij is de behoedster van het zuiden met het element water, vruchtbaarheid, leven en overvloed. Ze heeft een sterke heilige aanwezigheid in Moeder natuur. Het water van de aarde is de vitaliteit en kracht van het leven en de elementen. Ze wordt geassocieerd met de kleur geel die de grote deur vertegenwoordigt en haar overvloed opent voor de mensheid en alle levende wezens.
  Grootmoeder Ix’mukane zegt tegen ons allemaal... "Verander uw energie in een heilige eenheid. Transformeer jezelf als een alchemist in je geest, gedachten, emoties en fysieke wezen. Word parels van energie in de diamanten van je geest. Ik ben hier om je te helpen. Vertrouw me.” Ix’mukane is de grootmoeder, “Hart van de Aarde”, ze zet al die energieën om die naar de aarde komen in dieren, meren, rivieren, planten, bomen, fruit, enz.

John Major Jenkins heeft ontdekt dat de piramide van Kukulkan in Chichen Itza specifiek op de positie in Chichen Itza is gebouwd, zodat het naar het jaar 2012 verwijst. Op 20 mei 2012 staan de zon en de Plejaden namelijk boven de piramide in conjunctie en gaan beiden door het zenit, op deze dag zal er ook nog eens een zonsverduistering plaatsvinden. De piramide van Kukulkan is waarschijnlijk rond het jaar 830 na Chr. gebouwd en destijds stonden de zon en de Plejaden boven Chichen Itza op 13 mei in conjunctie, maar gingen op die dag niet door het zenit. De Maya’s hebben deze piramide dus exact zo gebouwd, zodat in 2012 de zon en de Plejaden in conjunctie staan en beiden boven de piramide door het zenit gaan, de piramide van Kukulkan bevat een verwijzing naar de Vijfde Zon bevat die in 2012 begint. Veel Maya piramides, waaronder ook de piramide van Kukulkan, bestaan uit vier zijden en een platform op de top, waardoor ze naar de vier richtingen en naar het centrum wijzen, dat een verwijzing is naar de Vijf Zonnen. 

Een tweede aanwijzing is de dag waarop deze samenstand van de zon en de Plejaden plaatsvindt: 20 mei 2012 is de Tzolk’in dag 10 Kan (Chicchan), dus 10 Slang, en de piramide van Kukulkan heeft welgeteld tien niveaus. Dag tien staat dus voor het hoogste niveau, en vanaf de top van de piramide lijkt het alsof er twee keer per jaar tijdens de equinoxen een slang langs de trappen naar beneden kruipt, als gevolg van een prachtig schouwspel van schaduw en licht.

Op het bovenste platform van de piramide staat een stalactiet met daarop het teken van de zon en de staart van de ratelslang. De staart van de ratelslang is immers bij de Maya’s het symbool voor de Plejaden sterren. Deze stalactiet wijst recht naar boven, dus naar het zenit, en is dus ook een verwijzing naar de samenstand van de zon en de Plejaden in het zenit.

Deze aanwijzingen zijn een duidelijk bewijs dat de piramide van Kukulkan met grote precisie is uitgelijnd op de dag 20 mei 2012 zoals John Major Jenkins heeft ontdekt.

De kalender van de Maya’s is een wet, dat het gewoonterecht van de Maya’s is. Deze kalender is duizenden, miljoenen jaren geleden door onze voorouders van de Plejaden meegebracht. Aldus Zwervende Wolf, Alejandro Cirilo Perez Oxlaj, Maya Oudere uit Guatemala, uit het boek “De Maya Profetieën” van Wiek Lenssen.

Spirit stroomt in een voortdurende dans van niet-gemanifesteerde en gemanifesteerde uitdrukkingen van levende energie. Degenen die vasthouden aan de spirituele overtuigingen van de Maya's, begrijpen een dergelijke realiteit als de matrix van alles dat bestaat. Alle zichtbare vormen zijn bewuste energieveld eenheden van creatieve biofysische intelligentie, gemanifesteerd in talrijke gebieden van het leven, in holistische verbondenheid met de levende kosmos. Zo leven we ons aardse leven met eerbied voor de planeet, de materiële gemanifesteerde wereld en de spirituele energievelden die ermee in wisselwerking staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten