Antarctica pas paar duizend jaar onder ijs?

Hoe lang ligt Antarctica al onder een dikke laag ijs?
Volgens de huidige wetenschap honderdduizenden of miljoen jaren. 

Geoloog Molly Miller van de Vanderbilt Universiteit ontdekte in het Beardmore gletsjer gebied van Antarctica de resten van drie oude loofbossen, compleet met fossielen van gevallen bladeren verspreid over versteende boomstronken. Deze bomen groeien vandaag de dag alleen in warme, vochtige gebieden, zoals in Queensland in Australië. In Antarctica zijn ook botten van uitgestorven buideldieren en dinosauriërs gevonden. Ze had dus bewijs gevonden dat Antarctica eens een tropisch of subtropisch klimaat had.

Het is dan heel vreemd dat op Middeleeuwse landkaarten van Piri Reis en Oronteus Finaeus (zie foto) Antarctica ijsvrijs is afgebeeld. Op hun kaarten staan kustlijnen, rivieren en bergen afgebeeld die nu onder een dikke laag ijs liggen, en werden pas onlangs door Britse poolexpedities in kaart gebracht, waarbij de oude kaarten overeen kwamen.
Hoe konden 
Piri Reis en Oronteus Finaeus  dat dan al geweten hebben? 
James Cook ontdekte dit continent pas in 1772, en de kaarten werden reeds in 1513 en 1532 gemaakt, waarvan bekend is dat ze gebaseerd zijn op veel oudere kaarten.
Ik heb eerder een artikel geschreven over deze oude kaarten, dat kun je hier lezen.

Wetenschappers doen onderzoek waarbij ze in het ijs boren totdat ze de grond raken en halen zo een ijskern naar boven. Zo'n ijskern bestaat uit een grote hoeveelheid ringen, waarbij ze ervan uitgaan dat één ring overeenkomt met één jaar. De ijskern die uit de Vostok ijskap is gehaald bevat ongeveer 250.000 ringen en dus denken ze dat die ijskap 250.000 jaar oud is. 

In 1942 lieten de geallieerden Lockheed Lightning vliegtuigen achter in Groenland, nadat ze noodlandingen moesten maken. Vijftig jaar later, in 1992, werd een van de P-38's uit het ijs gehaald en vliegklaar gemaakt: de beruchte Glacier Girl. Het vliegtuig lag inmiddels 80 meter onder het ijs!


De ijskap in Antarctica is gemiddeld 3 kilometer dik. Als die in 250.000 jaar gegroeid is, dan groeit die dus slechts 1 meter in ruim 83 jaar.
Hoe kan het vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog na 50 jaar dan al 80 meter diep liggen onder het ijs liggen? Volgens de theorie van de wetenschap zou die nog geen meter onder de grond hebben moeten liggen.
Als de ijskap op Antarctica even snel groeide als in Groenland, dan zou de ijskap van 3 kilometer in 1.875 jaar zijn ontstaan!

Uit het verhaal van het vliegtuig blijkt dat één ring in een ijskern niet overeenkomt met één jaar. En zo kwam men erachter dat iedere laag overeenkomt met de grenzen van het smelten van ijs na elke storm. Dus dan zou de ijskap inderdaad helemaal niet zo heel oud zijn en dat verklaart ook de oude landkaarten waarop Antarctica ijsvrij is afgebeeld.

Piri Reis heeft op zijn landkaart geschreven dat hij die samenstelde aan de hand van andere oude kaarten. Enkele van zijn bronkaarten waren door andere zeelieden getekend en anderen waren zeer oud en dateerden uit de vierde eeuw voor Christus of daarvoor. Door zijn hoge rang had hij toegang tot de bibliotheek van de sultan in Istanbul en daarmee tot zeer oude bronnen.
Er zijn bewijzen dat er kaarten verzameld en bestudeerd werden in de grote bibliotheek van Alexandrië (in het oude Egypte) en kopieën van deze documenten en andere originele kaarten zijn hoogstwaarschijnlijk overgebracht naar andere plaatsen, waaronder Istanbul. In West-Europa kwamen deze kaarten in handen van zeelieden, toen de Venetianen rond 1204 Istanbul binnenvielen, tijdens de vierde kruistocht.

Als de ijskap op Antarctica slechts een paar duizend jaar oud is, dan hadden zeevaarders in de prehistorie een ijsvrij Antarctica gezien en zo de geografische kenmerken zoals kusten, bergen, rivieren en meren op landkaarten getekend.


Bronnen:Geen opmerkingen:

Een reactie posten