zaterdag 2 februari 2008

Plasma Kosmologie

Wat is Plasma Kosmologie?
Het grootste deel van de wetenschap ziet het universum als elektrisch neutraal en puur mechanisch, een plaats waar de zwakke zwaartekracht heerst. Plasma kosmologie ziet het universum echter als elektrodynamisch, en zwaartekracht en traagheid zijn NIET de enige krachten die er aan het werk zijn.


Wat is Plasma?
Plasma is de vierde toestand van materie, naast vloeibaar, vast en gas, maar ons wordt allemaal geleerd dat alle stoffen maar drie toestanden hebben. Plasma verschilt van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen op een manier dat zijn atomen worden onderverdeeld in vrij-bewegende negatieve electronen en positieve ionen. Soms wordt plasma aangeduid als een geioniseerd gas. Plasma straalt soms licht uit als het door elektrische en magnetische velden wordt beinvloed, de aurora's op de poolgebieden zijn bekende fenomeen van plasma.

Waar is Plasma?
Het is bijna overal. Minimaal 99% van het gehele universum bevindt zich in een plasma staat! De zon is een gigantische plasma bal. Plasma in de ruimte bestaat geheel uit ionen en elektronen en is dus heel energiek of heet. Alleen als het afkoelt neemt de materie vormen aan zoals wij die hier op aarde kennen: gas, vast en vloeibaar. Doordat plasma in het universum elecktrisch geladen blijft, wordt het meer door elektromagnetische krachten beinvloedt dan door krachten zoals zwaartekracht. Eens dacht men dat de ruimte bijna helemaal leeg was, maar nu heeft men ontdekt dat het leeft met plasma. Vaste stromen van geladen delen zijn ontdekt die een afstand van honderdduizenden lichtjaren door de ruimte overbruggen. De meest bekende voorbeelden van elektrische plasma's hier op aarde zijn: neon licht, bliksem, TV schermen en vuur.

http://www.thunderbolts.info/ bevat plasma gerelateerd nieuws.


0 comments:

Een reactie posten