vrijdag 1 juli 2011

WHO: nieuwe verklaring omtrent gezondheidsrisico van mobiele straling

De straling die mobiele telefoons uitzenden is al jaren onderwerp van discussie. Er zijn allerlei partijen die stellen dat het een groot risico voor onze gezondheid vormt, maar de World Health Organization(WHO) verzekerde nog altijd dat er geen bewezen gezondheidsrisico's zaten aan mobiele telefonie. Daar is nu echter verandering in gekomen. Recentelijk is mobiele straling door hen geclassificeerd als categorie 2B: ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’. In die categorie vallen bijvoorbeeld ook lood, uitlaatgassen en chloroform.
Een team van 31 geleerden uit 14 landen heeft deze beslissing genomen na het beoordelen van belangrijke studies op het gebied van de veiligheid van de mobiele telefoon. Er werd al genoeg bewijs gevonden voor een classificering als ‘mogelijk gevaarlijk’ en verder diepgaand onderzoek is aangekondigd.
Er is bij het beoordelen van de onderzoeken bewijs gevonden voor de toename van glioma, bepaalde hersentumoren bij personen die tot de 10% met de meeste beluren behoren en bij personen die al meer dan 10 jaar mobiel bellen. Er werd echter nog geen bewijs gevonden voor een groter risico bij toename van het aantal beluren. De onderzoekers gaven wel aan dat vertekeningen en het feit dat er nog weinig lange termijn onderzoeken zijn, het leggen van causale verbanden bemoeilijkt. Bekijk de verklaring hier.

Wat kunt u zelf doen? 
De hoeveelheid uitgezonden straling verschilt per telefoon. Om te beginnen kunt u daarom kiezen voor een telefoon die zo min mogelijk straling uitzendt. De Amerikaanse Environmental Working Group stelde een top-10 samen van smartphones met de minste straling.
1. LG Quantum
2. Samsung Galaxy S
3. Samsung Fascinate
4. Samsung Captivate (I897)
5. Samsung Continuum
6. Motorola Devour
7. Motorola MB508
8. Motorola Backflip Enzo
9. Samsung Transform (Sprint/Credo)
10. Garmin-Asus Garminfone

Ter vergelijking: de maximum straling van de Samsung galaxy S is bijna de helft minder dan van de Iphone 3G. Benieuwd naar uw eigen of toekomstige telefoon? Zoek de maximale stralingsuitzending van uw telefoon op in de lijst.

Welke maatregelen kunt u nemen om schadelijke straling te beperken? Lees het hier.

0 comments:

Een reactie posten