woensdag 13 februari 2013

Is Vruchtensap Gezond?

Vruchtensap is een belangrijke bron van vitamine C, maar wat ontbreekt is bijvoorbeeld de voedingsvezel die je wel binnenkrijgt als je een hele sinaasappel of een andere vrucht in zijn geheel opeet. Daarbij mis je ook de verzadiging die hoort bij het eten van fruit. Verder levert een glas vruchtensap een vergelijkbare hoeveelheid suiker als een glas limonade of frisdrank. Dit is weliswaar fruitsuiker, maar in vloeibare vorm is dat net zo ongezond als witte suiker. Als je fruitsuiker consumeert in vaste vorm, dus in fruit, is er niks mis mee.

Vruchtensap bestaat in vele vormen. Er bestaat vers geperst sap, waar behalve het persen weinig aan is bewerkt. Dit sap moet snel geconsumeerd worden omdat het bederfelijk is, maar ook de vitamines in dit sap blijven minder lang behouden. Er bestaat ook vruchtensap dat gepasteuriseerd is om het langer houdbaar te maken. Hier zijn de waardevolle voedingsstoffen voor een groot deel verloren gegaan. 

Bij elkaar opgeteld is vruchtensap dus niet zo gunstig voor de gezondheid als men denkt. Om aan voedingsstoffen en voedingsvezel te komen is het dan ook veel zinvoller om gewoon fruit te eten in plaats van vruchtensap te drinken. Wilt u toch vruchtensap drinken? Dan kunt u dit het beste zelf maken.

Bron: http://foodwatch.nl/laatste_nieuws/vraag_van_de_maand/april_2012/index_nl.html


0 comments:

Een reactie posten