zaterdag 6 juli 2013

De Connectie van de Maya Regengod met Venus

Chac, regengod van de Maya's
Het was me nooit duidelijk waarom de Maya's hun regengod verbonden met de planeet Venus, totdat ik het boek las"Conversing with the Planets. How Science and Myth Invented the Cosmos." geschreven door Anthony Aveni.

De tekst hieronder heb ik vertaald vanuit zijn boek.


De meeste moderne sterrenwachters herkennen geen duidelijk herhaalbare aspecten van Venus met een bepaald seizoensgebonden ritme. Het klopt dat vijf Venus cycli (van ieder 584 dagen) gelijk zijn aan acht jaar, maar de regens verschillen zeer sterk in één jaar, dus hoe kan de synodische periode van Venus iets voorspellen?


In de Venus tabel van de Dresden Codex (één van de oudste Maya boeken) staat beschreven wanneer Venus 's avonds of 's ochtends zichtbaar is en wanneer Venus niet zichtbaar is. Als we nu beter kijken naar de perioden dat Venus niet zichtbaar is, dan blijkt dat de periode dat Venus niet zichtbaar is het korst is gedurende het droge seizoen en het langst gedurende het regenseizoen.

Maya hiërogliefen voor Venus
Met andere woorden, hoe lang Venus niet zichtbaar is, is een goede indicatie voor het begin van het droge of natte seizoen. Zulke praktische kennis is zeer belangrijk voor landbouw. De enige kink in de kabel, is dat Venus niet op een vast tijdstip verdwijnt, bijvoorbeeld in de eerste week van maart, of de laatste week van april.

Hoeveel moderne astrologen zijn er voldoende afgestemd op de bewegingen van Venus om deze verbinding te zien? Doordat we zien wat we getraind zijn om te zien, hebben we de neiging om seizoensgebonden verbanden die niet op een vaste datum gebeuren over het hoofd te zien.

De Venus tabel geeft een complex beeld, een beeld dat laat zien dat Venus op een zeer complexe manier met het regenseizoen is verbonden.Hier kun je de Dresden Codex downloaden:
http://www.famsi.org/mayawriting/codices/dresden.html


Tekening van Chac: http://en.wikipedia.org/wiki/Chaac

Maya Symbolen van Venus: http://www.rupestreweb.info/venus2.html

2 comments:

Adroest zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Adroest zei

Beste Mike,
De Maya vertalers of geleerden hebben een symbool toegeschreven aan de planeet Venus terwijl die planeet helemaal niets met de regen, storm en vloed god Chac te maken heeft.
Dit symbool is het symbool van Nibiru, de 9de planeet in ons zonnestelsel, die om de 3600 jaar opduikt en enorme regenbuien, stormen en vloeden veroorzaakt. Deze vergissing zorgt voor onbegrijpelijke uitleg van de geschiedenis.
Lees "een Planeet met een Handicap", en "The history of the Hopi from their origin on Lemuria". Succes met je blog.

Een reactie posten