Koelt de aarde af?

De zon heeft een zonnevlekkencyclus van 11 jaar en tijdens een rustige periode zijn er weinig zonnevlekken, waardoor het op de aarde afkoelt. Maar momenteel zijn de zonnevlekken compleet verdwenen. Zonne fysici staan voor een raadsel en weten niet waardoor dit komt en wat dat kan betekenen voor onze toekomst.

Perioden van inactiviteit zijn normaal voor de zon, maar de huidige rustige periode duurt nu al veel langer dan normaal en wetenschappers beginnen zich toch een beetje zorgen te maken.
Dana Longcope, een zonne-fysicus, zei dat de zon meestal functioneert volgens een 11-jarige-cyclus met een maximale activiteit in het midden van de cyclus. De laatste cyclus bereikte zijn hoogtepunt in 2001 en men denkt dat die nu eindigt nu. De volgende cyclus is pas begonnen en zal naar verwachting zijn hoogtepunt rond 2012 bereiken. Maar tot nu toe gebeurt er niets.

In het verleden is er vastgesteld dat de zon een keer 50 jaar geen zonnevlekken vertoonde. Deze periode viel samen met een kleine ijstijd op aarde, die duurde van 1650 tot 1700. Toeval? Sommige wetenschappers zeggen van wel, maar veel wetenschappers maken zich zorgen dat het geen toeval was. Geophysicist Phil Chapman, zegt dat ook uit foto's van het VS Solar Heliospheric Observatory blijken dat er momenteel geen vlekken op de zon zijn. Hij merkte ook op dat de wereld tussen januari vorig jaar en januari van dit jaar, met ongeveer 0.7 graden Celsius is afgekoeld. "Dit is de snelste temperatuurdaling sinds we instrumenten hebben."
Het zou dus kunnen dat de aarde afkoelt, in plaats van dat het opwarmt, dan momenteel iedereen denkt. Een andere zonnewetenschapper, Oleg Sorokhtin, een collega van de Russische Academie van Natuurwetenschappen is er echter zeker van dat dit een indicatie is voor de komende koele periode. Sorokhtin is van mening dat een gebrek aan zonnevlekken wijst op een komende afkoelende periode op basis van bepaalde historische trends. Sterker nog, hij noemt synthetische klimaatverandering "een druppel in de oceaan", vergeleken met de felle en plotselinge kou die mogelijk veroorzaakt wordt door de niet-actieve zonnefasen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten