De Quetzal vogel vd piramide van Kukulkan


Als je voor de piramide van Kukulkan in Mexico staat en in je handen klapt, dan is de echo die terug komt hetzelfde soort geluid als een quetzal vogel maakt. Kukulkan werd door de Azteken Quetzalcoatl genoemd, dat quetzal slang betekent en zowel de quetzal vogel als de slang zijn in de deze prachtige piramide verwerkt. De slang is de schaduw die twee keer per jaar langs de trappen naar beneden komt (zie: http://mikegeubel.blogspot.com/2008/04/recente-equinox-piramide-van-kukulkan.html) en de quetzal vogel is de echo.

Hier kun je het geluid horen van een quetzal: http://www.ocasa.org/sounds/Quetzal_in_cloud_forest_norm.mp3


En hier hoor je eerst twee keer een quetzal en daarna twee keer de echo van de piramide van Kukulkan: http://www.ocasa.org/sounds/qqcaca.mp3.

Voorheen was de piramide bedekt met pleisterwerk, waardoor het geluid zachter zou zijn en dus nog meer met een quetzal overeen kwam. Men heeft ook frequentiemetingen gedaan, waaruit blijkt dat de echo en het geluid van de quetzal overeenkomen (http://www.ocasa.org/MayanPyramid2.htm).


De quetzal is een heilige vogel en de mannetjes hebben prachtige lange veren; maar momenteel wordt deze prachtige vogel met uitsterven bedreigd. Quetzals leven in de tropische regenwouden en doordat er steeds meer regenwoud wordt gekapt, wordt ook de quetzal bedreigd. Recente experimenten hebben ook aangetoond, dat door het kappen van regenwouden in Guatemala de temperatuur daar gestegen is; regenwouden hebben namelijk een verkoelende werking.


In het tropische regenwoud Monte Verde in Costa Rica is een broedprogramma voor quetzals, dit is één van de weinige plekken waar je nog quetzals in het wild kunt zien: http://www.monteverdeinfo.com/index.htm. Hier zie je een webcam bij het quetzal nest, maar deze is van 2003: http://www.cloudforestalive.org/tour/qcam/2003/.


Bronnen:Geen opmerkingen:

Een reactie posten