De Donkere Wolk Sterrenbeelden van de Inca's

De Melkweg, die Mayu werd genoemd, was een centraal object in de astronomie van de Inca’s. De Inca’s zagen in het gebied van de Melkweg dieren, maar tot aan de zeventiger jaren konden deskundigen geen sterrenbeelden, zoals wij ze onderscheiden door sterren onderling met lijnen te verbinden, onderscheiden. Uiteindelijk loste Gary Urton, samen met mensen uit de Quechua dorpen Sonqo en Misminav het raadsel op.

De dieren in de lucht waren geen patronen die gevormd worden door sterren met elkaar te verbinden, maar zwarte gebieden in de Melkweg (donkere wolken van interstellaire stof), waarvan de vormen gezien werden als de vormen van dieren. Urton slaagde er in 1982 met zekerheid in om de volgende donkere wolk sterrenbeelden te ontdekken:
1. Slang, het zwarte gedeelte tussen de ster Adhara (in de Grote Beer) en het Zuiderkruis
2. Pad (amfibie), bij het Zuiderkruis
3. Tinamou (patrijsachtige vogel), de “kolenzak”, onder het Zuiderkruis
4. Moeder Lama, tussen het Zuiderkruis en epsilon-Schorpioen (de felste ster in Schorpioen)
5. Baby Lama, “onder” moeder Lama
6. Vos, tussen de staart van Schorpioen, en Boogschutter
7. Een tweede Tinamou, in het sterrenbeeld Schild.

Deze donkere sterrenbeelden, vooral de Lama en de Vos, zijn zeker dezelfde zoals ze door de Inca’s werden gezien, 600 jaar geleden. De andere twee mogelijke donkere Inca sterrenbeelden, die door Gary Urton en Giulio Magli zijn geïdentificeerd zijn: Choque-chinkay, dat “gouden kat” betekent (de staart van Schorpioen of misschien de donkere vlek in de staart) en de Poema. De Choque-chinkay behoort zeker ook tot de kennis die de Inca’s over de sterrenhemel hadden, doordat het voorkomt in tekening van Pachacuti Yamqui van 1613. In deze tekening zijn objecten afgebeeld die ook in de Coricancha (de hoofdtempel van de Inca’s in Cusco) werden vereerd. (Zie mijn eerder blog over deze kosmische tekening: http://mikegeubel.blogspot.com/2009/05/de-kosmische-tekening-uit-de-andes-van.html) . De “huilende” katachtige in deze tekening, Choque chinkay, werd geassocieerd met de regen bij de volkeren uit de Andes, en in het bijzonder met donkere wolken die een storm aankondigen.

Maar waar kan het sterrenbeeld de Poema liggen? Misschien dat het heilige landschap van Cusco het antwoord geeft waar de Poema ligt. Als de Inca’s een Poema sterrenbeeld kenden, dan was de Cusco poema misschien bedoeld als een replica voor de “hemelse Poema”. Cusco was gebouwd zodat de staart van de Cusco poema op de samenloop van twee rivieren lag. De dorpelingen die Urton informeerden, vertelden het volgende:

“De Melkweg bestaat eigenlijk uit twee rivieren, niet één. De twee Melkwegen ontstaan allebei in een punt in het noorden, stromen in tegengestelde richtingen van noord naar zuid, en komen samen in het zuiden van de Melkweg.” Dit geeft aan dat de hemelse rivier een tweede centrum heeft, een oorsprong in het noorden.

Volgens Giulio Magli ligt het donkere Puma sterrenbeeld in het centrum van het noorden, tussen de sterrenbeelden Zwaan (Cygnus, het Noorderkruis) en Kleine Vos (Vulpecula), precies zoals Cusco in de navel van de wereld lag bij de samenloop van twee rivieren.

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten